Skip to main content

CIRI CIRI ANAK ANDA GENIUS

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Sumber google


Genius ataupun yang dimaksudkan dengan seseorang (disini saya lebih memfokuskan kepada kanak-kanak) yang mempunyai bakat luar biasa, pasti menjadi sandaran harapan setiap ibubapa.

Boleh dikatakan hampir kesemua ibubapa mengharapkan zuriat mereka mempunyai kelebihan itu. Sifat genius pada manusia ini sebenarnya boleh dipupuk. Menurut Profesor di Jabatan Psikologi, Universiti Kansas, Amerika Syarikat, Prof. Dr. John Colombo berkata, sifat genius kanak-kanak sebenarnya boleh dibentuk. (Sumber akhbar kosmo).

Bagi pasangan yang menunggu kelahiran ataupun baru pertama kali memilik cahaya mata, inilah masanya untuk anda melakukan sesuatu yang bermanfaat dalam seumur hidup anda dimana tidak mungkin masa-masa emas itu akan berulang.

Jadi jangan rugikan masa anda dengan harapan semata-mata tanpa bertindak apa-apa. Ada antara kita yang berharap agar anak yang dilahirkan menjadi anak yang cerdik, sihat, ceria dan genius tetapi mereka kebanyakannya tidak tahu apa yang perlu dilakukan pada setiap langkah yang mereka lalui sehari-hari.

Lagi parah ada juga yang perasan anak mereka akan ‘menjadi’ seperti apa yang mereka angankan, rupa-rupanya mereka hanya bermimpi di kesiangan. Maka apabila suatu masa prestasi anak-anak yang dianggap perfect itu mengecewakan, keluarlah segala ayat yang boleh mencacatkan emosi dan peribadi anak itu sendiri. Sudah dikatakan, genius itu boleh dibentuk.

Seperti contohnya, “alaaa anak saya tu main saja yang banyak, belajarnya tidak, jenuh bercakap”
Kalau dah bercakap dengan bebelan kosong. Memanglah! Entah-entah tidak pernah bercakap.
“bukannya mahu baca buku budak ni, main saja yang dia nak”
Kalau nak tengok anak minat membaca buku tanpa disuruh, sila buat dahulu. Cuba jadikan anda sebagai ikon. Anda boleh baca perkongsian saya 7 Rahsia Ibubapa Hebat yang saya akan kongsikan selepas ini.

“kau tu belajar pun malas”
“kenapa keputusan kamu boleh seteruk ini? Itulah bukan nak baca buku”
Ini leteren kebanyakan ibubapa yang sedang melangkah kalah. Okey..okey.. chup! Saya Cuma nak bagitahu. Ini perkara serius. Inilah ciri-ciri ibubapa yang mudah menyalahkan orang lain berbanding diri sendiri dan telah menempah kegagalan dalam membina pemikiran genius kepada anak-anak. Bagi anda yang peka, jangan bazirkan masa. Anda masih belum gagal. Berusahalah, jangan terlepas.


Nak tahu apakah ciri-ciri seorang anak yang genius dan bagaimana prosesnya?


1. Si kecil ini mempunyai bakat yang cukup membuatkan kehidupan kita penuh kepuasan.

Kanak-kanak sebegini selalunya bukan sahaja mampu mengingat sesuatu dengan cepat, malah mampu menggambarkan sesuatu dengan jelas. Apa saranan saya, anda mulakan daripada bayi. Selepas anda habis berpantang, hilang kesakitan, hilang stress, anda boleh mulakannya, lebih awal daripada itu lebih bagus. Bagaimana?

Saya cuma bagi contoh seperti ini, sewaktu anda menukar lampin, minta bayi anda melihat muka anda (ya walaupun bayi anda masih tidak dapat melihat dengan jelas lagi) tetapi ini sebagai ransangan minda. Lakukan berterusan. Sebutkan padanya nombor-nombor yang perlu dia kira.

Contohnya begini, “baby, cuba tengok ibu ni, ok apakata kita kira nombor dari 1 sampai 5”. Ya, begitulah! Itu juga yang saya lakukan pada Nour. Tetapi saya buat dalam bentuk lagu nombor dalam bahasa Arab. Hei..hei..hei.. anda jangan rasa pelik ok, itu membuatkan anda kelihatan seperti seorang yang sangat keibuan (saya tak pernah mengaku hehehe)

2. Dia mempunyai tahap perkembangan yang lebih awal berbanding kanak-kanak seusianya.

Apabila anda bijak meningkatkan potensi diri anak anda, pasti anda tidak kecewa. Sekurang-kurangnya anda telah lakukan yang terbaik bukan. Jangan merasakan ini semua membazir masa. Jangan sesekali menyebut "ahh , kalau kita buat yang terbaik sekali pun, tak menjadi juga". Saya dah biasa dengar ayat yang sebegini daripada setengah orang yang pernah saya jumpa. Terus terang, saya tidak setuju.

3. Dia mampu menguasai bahasa dengan sangat baik.

Kanak-kanak sebegini biasanya mampu berbicara dengan kalimah yang lebih lengkap dan lebih awal berbanding teman seusianya. Anda sudah tahu faedah berbual dengan anak dari awal, bukan?

4. Si anak memiliki rasa ingin tahu yang tinggi dan tidak pernah bosan untuk bertanya.

Setiap kali anda berinteraksi dengan anak anda, apakata bangkitkan soalan-soalan yang paling mudah untuk dia menjawab. Lambat laun, ia akan tahu bentuk-bentuk pertanyaan sekaligus membuatkan ia kerap bertanya soalan yang bagus-bagus.

5. Dia sangat aktif tetapi bukan hiperaktif.

Ini kerana anak yang hiperaktif memiliki konsentrasi rendah berbanding anak yang mempunya bakat mampu berkonsentrasi pada satu hal untuk jangka masa yang lama. Kanak-kanak aktif memang tidak pernah duduk diam. Dalam rutin hariannya mesti ada saja idea yang ingin dicipta menjadi satu 'kerja' .

6. Kanak-kanak yang berbakat selalunya memiliki keinginan yang kuat pada satu hal yang menjadi tarikannya dan sering mencabar diri untuk melakukan hal yang sulit. Contohnya, ia akan berusaha bersungguh-sungguh membuka pintu dengan kunci yang banyak.

7. Kanak-kanak berbakat ini juga mempunyai imaginasi yang tinggi. Dia bijak mencipta sebuah cerita lengkap mengikut tautan imaginasinya. Diwaktu itu, kita harus menggalakkannya untuk bercerita perkara-perkara yang lebih logik . Huraian lebih kurang sama pada ciri ke- 9.

8. Dia juga mampu mengingati sesuatu dengan cukup mudah dan pandai pula menceritakan kembali apa yang ia pelajari dari buku, video dan peristiwa sekelilingnya. Syaratnya, anda bantu anak anda untuk mengingati perkataan awal.

Saya berikan contoh, anak saya mempunyai buku bertajuk Buah-buahan. Apabila dia meminta buku untuk di lihat, saya memberitahu anak saya supaya menumpukan pada satu-satu gambar. Ini bertujuan memorinya dapat 'menyalin' rupa bentuk gambar tersebut. Saya nak panggil istilah apa pun saya tidak tahu.hehehe. Siapa yang lebih pakar boleh komen saya dibawah.

Baik! saya cuba memberi rangsangan minda dengan bertanya kepadanya, "cuba awak tengok gambar ini,macamana rupanya, warnanya, dan sebagainya. Ringkas tapi berkesan. Jangan tanya terlalu banyak. Nak lagi berkesan, minta dia cari buah yang dia suka tengok. Lepas itu baru anda lakukan. Nour suka dengan pisang.

Apa yang anak anda akan peroleh? Sewaktu kami di pasaraya, kami pergi ke bahagian buah-buahan. Apa yang berlaku? Nour menunjukkan kepada kami buah pisang! " mak,abah, itu..(sambil memandang kami) pitchang!" itu sudah cukup membuatkan anda gembira. Saya pantang diberi peluang lantas saya bertanya, "dimana Nour lihat pisang itu?". Dia menjawabnya di dalam buku di rumah. Subhanallah. Jangan letih untuk soaljawab seterusnya apabila tiba di pasaraya.

9. Pandai mevariasikan sebuah gambar menjadi sebuah cerita yang berkait-kait dengan apa yang pernah di lihat olehnya.

Kanak-kanak di usia 1- 2 digalakkan melihat buku bergambar tanpa teks. Cuba rangsang pemikirannya dengan melihat pelbagai gambar. Sedang asyik saya menaip disini, tiba-tiba anak saya memanggil saya dengan kuat.

Dia pergi kearah saya dan meminta saya memandang kearahnya. Dia membawa 'my little pocket library' dan memberitahu apa yang dia lihat. "mak , ini chikal Nour". Pada mulanya saya buat tidak tahu. Dia memanggil kali kedua. Saya berhenti menaip. Saya berbual dengannya dan saya rakamkan begini, "ok , apa dia Nour? ; ni.. chikal Nour (menunjuk kepada gambar) ; Ok.. (saya ingatkannya) ni bukan basikal Nour kan? ; hm,butchan ; Nour ingat lagi tak waktu kita pergi kedai mainan tu? ; inyat, Nour naik chikal Nour (sambil tangan membuat gaya kayuhan dan sudah mula imagin ) kayuh,kayuh,kayuh.. pashtu Nour tuwlon(turun) , pashtu Nour putchin,putchin (pusing) ; ada apa di kedai mainan tu? ; ada car, ada chikal, ada broom2, ada buyan (buaian) , Yaya(adikberadik susuan) ada chikal,abang (abang Yaya) ada broom2. Selepas itu, selepas itu dan selepas itu . Saya terus menambah lagi cerita sebagai menarik tumpuan Nour terhadap ingatannya. 

Saya tidak pernah menganggap saya adalah sempurna dan anak saya adalah yang paling bagus. Perkongsian ini sekadar ingin berkongsi ilmu dan pengalaman yang belum sampai tempoh matangnya. Hahaha. pengalaman pun ada tempoh ke? Apa-apalah! Jadi saya harap , apa yang saya kongsikan ini dapat membantu anda diluar sana yang mencari-cari info menarik. Jika ada pendapat, komen, dan pertanyaan boleh berikan respon anda dibawah . Okey? 

gambar dari google

Sehingga berjumpa lagi,
Yang Hebat itu Allah
Yang lemah itu hamba.

Comments

Popular posts from this blog

10 CADANGAN HADIAH PENGANTIN

Teks : Dhuha Rashidi

Ahhaaaa, dah pening ya nak beri apa pada pasangan pengantin. Dapat pula pasangan pengantin tu nanti sahabat baik kita, sepupu kita, adik beradik kita, orang yang kita hargai sangat. .
Kita nak beri mereka sesuatu yang istimewa. Tapi, kita sendiri pun buntu. .
Tidak mengapa. Saya tolong berikan idea. Mana tahu awak rasa berkenan salah satu kan?
IDEA HADIAH YANG RARE
1. SET PINGGAN MANGKUK.
Ini dirasakan ramai orang telah buat. Ia mudah dan murah. Senang nak bungkus kerana sudah berkotak. Boleh juga ditukar kepada set gelas dan sebagainya.
2. DAPUR GAS
Sebenarnya , untuk pasangan pengantin baru, keperluan gas adalah satu perkara yang mustahak. Untuk membeli gas baru memerlukan kos. Kita bokeh bantu pasangan baru nikah dengan hadiahkan mereka gas dan dapur.
3. BARANG ELEKTRIK
Ini juga hadiah yang sudah biasa di beri kepada pasabgan pengantin. Contoh barangan elektrik adalah seperti blander, iron, kettle , pembakar roti dan sebagainya yang berguna untuk keperluan hari…

HADIAH PENGANTIN BAWAH RM50

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Minggu ini saya ligat menyiapkan tempahan untuk hadiah hari perkahwinan bulan Mac ini.
.

Musim cuti sekolah tiba lagi. Jadi padatlah jadual jemputan kenduri sepanjang minggu kan?
.

Saya berpeluang memeriahkan majlis perkahwinan dengan hadiah yang sangat mesra ekonomi ini. Hadiah perkahwinan bawah RM50.
.

Inilah contoh tulisan khat yang akan di framekan esok. Adik ni tempah saiz A4 dengan harga RM49 .

Unik kan?SEWA MESIN CUCI KARPET

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Sepanjang minggu ini klien kami adalah dari geng geng ofis yang nak cuci karpet ofis. Yang kami lihat, jika mereka menelefon untuk tempahan mesin cuci, terus sewa sekali dengan team cce.
Ada yang tak mampu nak cuci sendiri kan? Serahkan saja pada kami untuk tidak memenatkan.  .
Bermakna, CCE beri anda dua pilihan. Samada mahu cuci sendiri atau kami yang akan cucikan.  .
Cuci sendiri memang lebih jimat. Lebih puashati kerana sentuhan cucian tangan sendiri. Tapiiiii, jika anda sudah kekurangan masa atau kurang tenaga kerja, kami sedia bila bila masa memberi khidmat. .

Bezanya, caj perkhidmatan akan naik bertambah. Namun, ia tetap masih berbaloi dengan harga sewaan ini. .
Penghantaran pula akan dikenakan mengikut lokasi. Kami membuka sewaan mesin cuci karpet ini di kawasan sekitar Lembah Klang.  .
Sewa selama 24jam anda boleh cuci sepuas hati atau kongsi kongsi. .
Atau. Sewa sekali dengan team CCE, kami datang cuci cuci. Okey okey ?
Untuk booking…