Skip to main content

JODOH ; JIKA SUDAH SAMPAI WAKTUNYA

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi


Dari pagi lagi kami bersiap - siap untuk perjalanan ke Sungai Petani. Menghadiri majlis perkahwinan kenalan saya di sekolah menengah suatu ketika dulu. Sudah 13 tahun kami tidak berjumpa. Ada sesekali kami berhubung namun terputus talian disebabkan kehilangan telefon pada tahun 2007.

Sudah lama saya mencarinya. Akhirnya saya dapat bertemu sahabat ini didalam laman sosial Facebook. Banyak yang kami kongsikan bersama sehingga beliau bertanya tentang jodoh. 

Saya kongsikan kepada beliau tanda tanda jodoh. Usah gusar tentang jodoh. Banyak perkara yang kami bincangkan bersama..

Banyak juga saya kongsikan tentang kehidupan dialam perkahwinan. Saya katakan, alam bujang dan alam kahwin itu berbeza. Alam menjadi ibu bapa juga beza. Kita akan melangkah banyak fasa dalam hidup setelah kita ini dewasa. 

Selepas melewati usia keremajaan, menginjak ke usia kedewasaan, kita tidak boleh berundur diri dari meneruskan kehidupan terus dan serius. Amanah dan bertanggungjawab. Oleh kerana itulah, kita si hamba yang kerdil lagi hina perlunya tingkatkan pengabdian diri kita kepada Allah.

Banyak lagi saya katakan, bahawa jodoh itu akan sampai dalam keadaan yang lemah lembut dan tidak serabut. Jodoh itu tenang. Ianya mendamaikan. Cepat atau lambat, kita usah gusar, kerana yang pentingnya adalah usaha kita untuk berusaha 'mencari'nya dan teruskan berdoa.

Satu hari itu, saya mendapat mesej di whatsapp.

" Kak, apa khabar?"
" Baik, awak dah nak kahwin ya,"
" ehhh, akak ni, tak boleh nak rahsia " 

Sebenarnya saya cuma terdetik untuk bertanyakan soalan itu, kerana saya dapat rasai aura jodohnya sudah sampai. Ma sha Allah. Saja pula saya meneka. Kebetulan pula jawapannya positif. Alhamdulillah.

Hari ini, 24 Disember saya menghadiri perkahwinan nya bersama pasangan nya. Sekali saya menyambut ulangtahun perkahiwnan saya yang kelima. 

Semoga Allah memberikan kita kehidupan yang lebih baik , dirahmati lagi diredhoi Allah. Amiin. 
SELAMAT PENGANTIN BARU FITRA ADILA.


Comments

Popular posts from this blog

BENGKEL ASAS SENI KHAT

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

PENGENALAN
Seni khat merupakan salah satu warisan tampak Islam. Di Malaysia ia menjadi identiti melayu khususnya dalam penulisan Jawi. Ia merupakan seni yang begitu unik. Minat masyarakat terhadap seni khat semakin berkembang masa ini. Keterlibatan anak muda mula bercambah dan diharapnya berterusan.
Bengkel asas seni khat ini diwujudkan untuk membangkitkan semangat mencintai tulisan jawi. Menghalusi seni tulisan jawi atau penulisan Al-Quran. Agar budaya penulisan jawi dan Al-Quran ini kekal dari zaman ke zaman untuk generasi akan datang.
OBJEKTIF 1. Untuk memberi pendedahan teknik yang betul tentang kaedah penulisan khat. 2. Menguasai kemahiran seni penulisan khat. 3. Dapat mendalami jenis jenis tulisan khat.
MODUL KURSUS 1. Sejarah kesenian khat 2. Menulis huruf tunggal 3. manulis huruf bersambung 4. Menulis petikan ayat Quran dan hadith
PENYAMPAIAN Kursus ini dijalankan secara teori dan praktikal. Setiap peserta akan diberikan peralatan dan …

KISAH BAGAIMANA CARA MENDAPAT KETENANGAN HATI

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Siapa tidak mahu hidup dalam aman dan tenteram. Hakikat sebenar di dalam kehidupan seorang hamba sudah fitrahnya cintakan sesuatu yang damai. Jika melihat orang jahat sekalipun, mereka juga mahu aman, damai , tidak mahu diganggu. Mereka mahu tenang dengan perbuatan mereka. Sedangkan perkerjaan mereka adalah sia-sia dan tertolak untuk menerima kedamaian hati.

Mereka juga sebenarnya mahu ketenangan. Apalagi kita yang sedar kita ini hanya hamba. 

Banyak orang pada hari ini luarnya nampak bahagia namun dalam hati menyimpan duka. Saya pernah mendengar orang berkata, kebahagiaan dalam hidup bukan diukur dengan sebanyak mana harta yang kita ada. Tetapi, setinggi mana tahap takwa kita dengan Allah. 

Kebahagiaan hakiki itu anugerah Allah bagi hambaNya yang bersyukur. Namun, bagaimana kita mahu praktikkan kedamaian agar sentiasa menyelimuti warna-warna harian kita. Saya bukanlah yang pandai dalam hal hukum hakam dan tafsiran ayat, namun saya amat tertar…

SEWA MESIN CUCI KARPET

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Sepanjang minggu ini klien kami adalah dari geng geng ofis yang nak cuci karpet ofis. Yang kami lihat, jika mereka menelefon untuk tempahan mesin cuci, terus sewa sekali dengan team cce.
Ada yang tak mampu nak cuci sendiri kan? Serahkan saja pada kami untuk tidak memenatkan.  .
Bermakna, CCE beri anda dua pilihan. Samada mahu cuci sendiri atau kami yang akan cucikan.  .
Cuci sendiri memang lebih jimat. Lebih puashati kerana sentuhan cucian tangan sendiri. Tapiiiii, jika anda sudah kekurangan masa atau kurang tenaga kerja, kami sedia bila bila masa memberi khidmat. .

Bezanya, caj perkhidmatan akan naik bertambah. Namun, ia tetap masih berbaloi dengan harga sewaan ini. .
Penghantaran pula akan dikenakan mengikut lokasi. Kami membuka sewaan mesin cuci karpet ini di kawasan sekitar Lembah Klang.  .
Sewa selama 24jam anda boleh cuci sepuas hati atau kongsi kongsi. .
Atau. Sewa sekali dengan team CCE, kami datang cuci cuci. Okey okey ?
Untuk booking…