NAK BISNES APA TAHUN 2017 ?

Teks : Dhuha Rashidi


Ramai saja yang akhir tahun ini terasa buntu untuk memulakan perniagaan bagi menambahkan pendapatan. Keinginan itu berkobar-kobar untuk mulakannya apabila melihat ramai rakan lain telah memulakannya. Bila lihat ada rakan yang mampu menjana pendapatan sampingan sehingga ribuan ringgit sebulan, mulalah kita juga berasa seronok. Yes! Nak buat jugalah.

Ops... tunggu dulu. Jangan tertipu antara keseronokan sendiri dengan kesediaan diri untuk terjun ke dunia bisnes. Rata-rata yang tersangkut di tengah jalan apabila hanya teruja di awal pecutan. Terkandas di pertengahan dek kerana kekurangan ilmu pengetahuan berkaitan. Sudahnya menyesal. Modal di labur lenyap. Hasil yang dapat sekejap.

Untuk berbisnes kita perlukan satu sokongan dan kepastian dalam diri sendiri. Kenalpasti kemampuan diri kita samada kita mampu lakukannya atau tidak. Pastikan juga samada kita sudah benar bersedia menanggung apa-apa risiko cabaran dan rintangan atau kita sebenarnya masih tidak nampak jalan yang berliku di hadapan.

Berbisnes jangan rasa seronok . Mulakan bisnes dengan waspada. Kata orang redah saja jalan terus. Ya! Untuk mulakan sesuatu kita memang perlu mulakan jika mahu dapatkan hasil yang pertama , kedua dan seterusnya. Dalam masa yang sama juga kita tentulah perlu membangunkan strategi perniagaan agar matlamat yang kita impikan itu tercapai.

Anda mahu berbisnes sebenarnya untuk apa?

Sudah ada jawapan? Jika ya , tahniah, anda sudah ada matlamat. Perangai pemula bisnes kecilan yang terkandas di tengah jalan adalah kerana mereka tidak nampak jalan yang mereka mahu tuju. Matlamat yang bagaimana mereka ingin capai. Maka, perjalanan boleh jadi sesat jika tidak di rancang. 

Banyak sekali jenis perniagaan sampingan yang boleh anda lakukan. Cari saja di internet atau di Facebook, anda akan nampak bermacam pilihan bisnes mengikut apa yang anda suka.

Saya percaya, masih ramai yang berminat dengan emas. Jika tidak tiadalah kedai-kedai emas di luar sana masih gah berdiri dengan kilauan nya yang berharga? Bagi anda yang ingin mulakan perniagaan sampingan dengan modal rendah, bonus juga untuk yang berminat untuk menyimpan emas sekaligus mahu menjana pendapatan, anda boleh menjadikan Powergold sebagai satu platform perniagaan anda pada tahun 2017.

Jika anda berminat untuk tahu bagaimana urusan perniagaan ini dijalankan, anda boleh menghubungi saya pada nombor tertera di blog ini bagi mendapatkan penerangan yang lebih jelas. 

Rata-rata orang sudah tahu tentang perniagaan emas Powergold.biz. Pengalaman saya sepanjang berada di dalam Powergold ini, sudah ramai pegawai Ar-Rahnu yang saya tanyakan, juga kedai-kedai emas yang saya tanyakan berkaitan emas jenama Amethyst Powergold. Alhamdulillah, jawapan yang saya terima positif. Perniagaan ini menjalankan tiga konsep yang jelas iaitu Saving Trading dan Networking.

Dengan yuran keahlian yang rendah , anda sudah mampu menjadi peniaga emas. Ia juga menggalakkan kita untuk menyimpan emas setiap bulan. 

Untuk maklumat lanjut boleh menghubungi saya melalui emel dhuharashidi@gmail.com Terima kasih kerana anda sudi menjenguk blog saya ini.

Comments

Popular Posts