Skip to main content

NAK BISNES APA TAHUN 2017 ?

Teks : Dhuha Rashidi


Ramai saja yang akhir tahun ini terasa buntu untuk memulakan perniagaan bagi menambahkan pendapatan. Keinginan itu berkobar-kobar untuk mulakannya apabila melihat ramai rakan lain telah memulakannya. Bila lihat ada rakan yang mampu menjana pendapatan sampingan sehingga ribuan ringgit sebulan, mulalah kita juga berasa seronok. Yes! Nak buat jugalah.

Ops... tunggu dulu. Jangan tertipu antara keseronokan sendiri dengan kesediaan diri untuk terjun ke dunia bisnes. Rata-rata yang tersangkut di tengah jalan apabila hanya teruja di awal pecutan. Terkandas di pertengahan dek kerana kekurangan ilmu pengetahuan berkaitan. Sudahnya menyesal. Modal di labur lenyap. Hasil yang dapat sekejap.

Untuk berbisnes kita perlukan satu sokongan dan kepastian dalam diri sendiri. Kenalpasti kemampuan diri kita samada kita mampu lakukannya atau tidak. Pastikan juga samada kita sudah benar bersedia menanggung apa-apa risiko cabaran dan rintangan atau kita sebenarnya masih tidak nampak jalan yang berliku di hadapan.

Berbisnes jangan rasa seronok . Mulakan bisnes dengan waspada. Kata orang redah saja jalan terus. Ya! Untuk mulakan sesuatu kita memang perlu mulakan jika mahu dapatkan hasil yang pertama , kedua dan seterusnya. Dalam masa yang sama juga kita tentulah perlu membangunkan strategi perniagaan agar matlamat yang kita impikan itu tercapai.

Anda mahu berbisnes sebenarnya untuk apa?

Sudah ada jawapan? Jika ya , tahniah, anda sudah ada matlamat. Perangai pemula bisnes kecilan yang terkandas di tengah jalan adalah kerana mereka tidak nampak jalan yang mereka mahu tuju. Matlamat yang bagaimana mereka ingin capai. Maka, perjalanan boleh jadi sesat jika tidak di rancang. 

Banyak sekali jenis perniagaan sampingan yang boleh anda lakukan. Cari saja di internet atau di Facebook, anda akan nampak bermacam pilihan bisnes mengikut apa yang anda suka.

Saya percaya, masih ramai yang berminat dengan emas. Jika tidak tiadalah kedai-kedai emas di luar sana masih gah berdiri dengan kilauan nya yang berharga? Bagi anda yang ingin mulakan perniagaan sampingan dengan modal rendah, bonus juga untuk yang berminat untuk menyimpan emas sekaligus mahu menjana pendapatan, anda boleh menjadikan Powergold sebagai satu platform perniagaan anda pada tahun 2017.

Jika anda berminat untuk tahu bagaimana urusan perniagaan ini dijalankan, anda boleh menghubungi saya pada nombor tertera di blog ini bagi mendapatkan penerangan yang lebih jelas. 

Rata-rata orang sudah tahu tentang perniagaan emas Powergold.biz. Pengalaman saya sepanjang berada di dalam Powergold ini, sudah ramai pegawai Ar-Rahnu yang saya tanyakan, juga kedai-kedai emas yang saya tanyakan berkaitan emas jenama Amethyst Powergold. Alhamdulillah, jawapan yang saya terima positif. Perniagaan ini menjalankan tiga konsep yang jelas iaitu Saving Trading dan Networking.

Dengan yuran keahlian yang rendah , anda sudah mampu menjadi peniaga emas. Ia juga menggalakkan kita untuk menyimpan emas setiap bulan. 

Untuk maklumat lanjut boleh menghubungi saya melalui emel dhuharashidi@gmail.com Terima kasih kerana anda sudi menjenguk blog saya ini.

Comments

Popular posts from this blog

BENGKEL ASAS SENI KHAT

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

PENGENALAN
Seni khat merupakan salah satu warisan tampak Islam. Di Malaysia ia menjadi identiti melayu khususnya dalam penulisan Jawi. Ia merupakan seni yang begitu unik. Minat masyarakat terhadap seni khat semakin berkembang masa ini. Keterlibatan anak muda mula bercambah dan diharapnya berterusan.
Bengkel asas seni khat ini diwujudkan untuk membangkitkan semangat mencintai tulisan jawi. Menghalusi seni tulisan jawi atau penulisan Al-Quran. Agar budaya penulisan jawi dan Al-Quran ini kekal dari zaman ke zaman untuk generasi akan datang.
OBJEKTIF 1. Untuk memberi pendedahan teknik yang betul tentang kaedah penulisan khat. 2. Menguasai kemahiran seni penulisan khat. 3. Dapat mendalami jenis jenis tulisan khat.
MODUL KURSUS 1. Sejarah kesenian khat 2. Menulis huruf tunggal 3. manulis huruf bersambung 4. Menulis petikan ayat Quran dan hadith
PENYAMPAIAN Kursus ini dijalankan secara teori dan praktikal. Setiap peserta akan diberikan peralatan dan …

KISAH BAGAIMANA CARA MENDAPAT KETENANGAN HATI

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Siapa tidak mahu hidup dalam aman dan tenteram. Hakikat sebenar di dalam kehidupan seorang hamba sudah fitrahnya cintakan sesuatu yang damai. Jika melihat orang jahat sekalipun, mereka juga mahu aman, damai , tidak mahu diganggu. Mereka mahu tenang dengan perbuatan mereka. Sedangkan perkerjaan mereka adalah sia-sia dan tertolak untuk menerima kedamaian hati.

Mereka juga sebenarnya mahu ketenangan. Apalagi kita yang sedar kita ini hanya hamba. 

Banyak orang pada hari ini luarnya nampak bahagia namun dalam hati menyimpan duka. Saya pernah mendengar orang berkata, kebahagiaan dalam hidup bukan diukur dengan sebanyak mana harta yang kita ada. Tetapi, setinggi mana tahap takwa kita dengan Allah. 

Kebahagiaan hakiki itu anugerah Allah bagi hambaNya yang bersyukur. Namun, bagaimana kita mahu praktikkan kedamaian agar sentiasa menyelimuti warna-warna harian kita. Saya bukanlah yang pandai dalam hal hukum hakam dan tafsiran ayat, namun saya amat tertar…

SEWA MESIN CUCI KARPET

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Sepanjang minggu ini klien kami adalah dari geng geng ofis yang nak cuci karpet ofis. Yang kami lihat, jika mereka menelefon untuk tempahan mesin cuci, terus sewa sekali dengan team cce.
Ada yang tak mampu nak cuci sendiri kan? Serahkan saja pada kami untuk tidak memenatkan.  .
Bermakna, CCE beri anda dua pilihan. Samada mahu cuci sendiri atau kami yang akan cucikan.  .
Cuci sendiri memang lebih jimat. Lebih puashati kerana sentuhan cucian tangan sendiri. Tapiiiii, jika anda sudah kekurangan masa atau kurang tenaga kerja, kami sedia bila bila masa memberi khidmat. .

Bezanya, caj perkhidmatan akan naik bertambah. Namun, ia tetap masih berbaloi dengan harga sewaan ini. .
Penghantaran pula akan dikenakan mengikut lokasi. Kami membuka sewaan mesin cuci karpet ini di kawasan sekitar Lembah Klang.  .
Sewa selama 24jam anda boleh cuci sepuas hati atau kongsi kongsi. .
Atau. Sewa sekali dengan team CCE, kami datang cuci cuci. Okey okey ?
Untuk booking…