Skip to main content

PETUA ANAK MUDAH TIDUR

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Koleksi Peribadi

[ Silakan SHARE ] Ini Antara Petua Nak Bagi Anak Mudah Tidur 

Hai MAK BAPAK BUDAK semua maih sini baca ni. Korang nak #Tag nama sesape pun boleh ikut suka korang lah.

Amalan ni saya dah kaji dari anak pertama lagi. Alhamdulillah setakat ni saya suka cara ni. Mungkin sebab saya dah biasa buat dari mereka baby lagi. Kajian dibuat berdasarkan berapa tempoh masa untuk anak lelap dan berapa lama mereka tidur. 

Ni saya bagi pada yang baru dapat baby dan nak dapat baby. Amiin. Kalau dah besar tu mungkin makan masa anak tu nak serasi. Sebab pola tidur mereka dah terbentuk mengikut cara mak ayah mereka ajar. Sapa baru dapat baby sesuai sangat buat cara ni.

Apa dia?

Amalkan dodoi anak dengan SURAH SURAH ALQURAN. Macam saya selalu baca surah ALFATIHAH, 3 QUL, Ayat Kursiy, Surah Yasin 1-9 . Ulang tu sahaja dulu.

Bukanlah kata muzik untuk tidur tu tak bagus . Tu pilihan masing-masing lah. Nak cerita nya kat sini, adalah lebih baik kita dodoikan anak dengan bacaan ayat suci. 

Tanamkan dalam otak mereka kalimah Yang Maha Agung. Kita selalu mintak doa semoga anak kita jadi soleh solehah tapi kita sendiri tak nak amalkan cara nak bagi mereka jadi anak soleh. 

Semoga doa kita diperkenankan dalam masa sama kita amalkan didikan anak soleh dari kecil lagi. In sha Allah.

Kajian mengatakan, lantunan ayat suci Al-Quran menciptakan sekelompok frekuensi yang dapat mencapai telinga kemudian bergerak ke sel sel otak dan ianya boleh mempengaruhi sel sel tu. Hebatnya Kalam Allah.

Jadi, apa yang anak kita dengar, itulah yang tertanam dalam fikiran, hati dan otak mereka. 

Banyak kelebihan amalkan Surah untuk tidurkan anak antaranya :

1. Anak akan serasi dengar alunan surah yang kita ulang-ulang hari-hari kat dia. Sambil tepuk ke, sambil buai ke, tak kisahlah kan.

2. Baca surah, dalam hati kita niat semoga hati anak-anak kita cinta kasih dengan Al Quran. Kita pun dapat pahala sekali ye dak?

3. Bila baca dari hati, dialun-alunkan dengan suara yang paling sedap, anak akan rasa begitu tenang, damai, tenteram, lepastu senang sangat tidur. 

Benda ni kena amal selalu. Kalau boleh yang baru nak start, ulang surah yang sama saja. Bila anak dah biasa dengar suara ibu atau ayahnya, boleh tukar2 surah. Dengan lenggok yang sama, mereka tetap berasa nyaman walaupun surah berbeza.

4. Sambil baca tu, kita berkesempatan tiup kat ubun-ubun anak. Bila dah lelap, kita boleh bisik pula kata-kata doa yang baik-baik pada telinga mereka.

5. Kelebihan lain, kita sentiasa ulang mengaji Quran. Tak delah tunggu time lepas solat saja. Maklumlah, dah ada anak dua tiga kan, sempat bagi salam je kengkadang sebab anak dah meragam.

Okeylah, semoga bermanfaat untuk semua. Kalau sesuai dan okey, cubalah. Mana tahu menjadi. In sha Allah.

#NotaDidik : Dulu saya ada alunkan lagu, lambat betui nak lelap, agaknya terlebih sedap lagu tu. Haha. Ada juga alunkan zikir , boleh juga. Tapi ayat Quran lagi power rupanya. 

#EmakNourDanElham

Comments

Popular posts from this blog

PERKHIDMATAN SEWA MESIN CUCI CAR SEAT

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi




Bagi anda yang ingin mendapatkan perkhidmatan sewa mesin cuci karpet boleh menghubungi kami di 019-399 6060 Encik Ikhwan. .
Kami menawarkan sewaan dengan harga berpatutan. Hanya RM110 sehari (tidak termasuk caj pengangkutan), anda sudah jimat wang. Bukan sahaja mencuci karpet sekaligus boleh mencuci car seat, sofa atau tilam. Mesin yang kami gunakan adalah dari jenama KARCHER yang berkualiti untuk cucian berat.  .
Macamana nak sewa ?
Mudah saja. Hubungi nombor tertera (Encik Ikhwan) untuk berbincang tentang tarikh dan hari sewaan, caj penghantaran , lokasi dan cara penggunaan. Team kami akan menghantar ke lokasi yang anda berikan mengikut perjanjian.  .
Sewaan mesin cuci ini adalah selama 24 jam. Dalam tempoh itu, anda bole mencuci seberapa mampu anda samada car seat, karpet , sofa atau tilam. Banyak testimoni kami antaranya ibu pejabat polis , sekolah sekolah rendah dan menengah , juga individu yang berminat mencuci sendiri. .
Kenapa cuci sen…

KISAH BAGAIMANA CARA MENDAPAT KETENANGAN HATI

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Siapa tidak mahu hidup dalam aman dan tenteram. Hakikat sebenar di dalam kehidupan seorang hamba sudah fitrahnya cintakan sesuatu yang damai. Jika melihat orang jahat sekalipun, mereka juga mahu aman, damai , tidak mahu diganggu. Mereka mahu tenang dengan perbuatan mereka. Sedangkan perkerjaan mereka adalah sia-sia dan tertolak untuk menerima kedamaian hati.

Mereka juga sebenarnya mahu ketenangan. Apalagi kita yang sedar kita ini hanya hamba. 

Banyak orang pada hari ini luarnya nampak bahagia namun dalam hati menyimpan duka. Saya pernah mendengar orang berkata, kebahagiaan dalam hidup bukan diukur dengan sebanyak mana harta yang kita ada. Tetapi, setinggi mana tahap takwa kita dengan Allah. 

Kebahagiaan hakiki itu anugerah Allah bagi hambaNya yang bersyukur. Namun, bagaimana kita mahu praktikkan kedamaian agar sentiasa menyelimuti warna-warna harian kita. Saya bukanlah yang pandai dalam hal hukum hakam dan tafsiran ayat, namun saya amat tertar…

BENGKEL ASAS SENI KHAT

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

PENGENALAN
Seni khat merupakan salah satu warisan tampak Islam. Di Malaysia ia menjadi identiti melayu khususnya dalam penulisan Jawi. Ia merupakan seni yang begitu unik. Minat masyarakat terhadap seni khat semakin berkembang masa ini. Keterlibatan anak muda mula bercambah dan diharapnya berterusan.
Bengkel asas seni khat ini diwujudkan untuk membangkitkan semangat mencintai tulisan jawi. Menghalusi seni tulisan jawi atau penulisan Al-Quran. Agar budaya penulisan jawi dan Al-Quran ini kekal dari zaman ke zaman untuk generasi akan datang.
OBJEKTIF 1. Untuk memberi pendedahan teknik yang betul tentang kaedah penulisan khat. 2. Menguasai kemahiran seni penulisan khat. 3. Dapat mendalami jenis jenis tulisan khat.
MODUL KURSUS 1. Sejarah kesenian khat 2. Menulis huruf tunggal 3. manulis huruf bersambung 4. Menulis petikan ayat Quran dan hadith
PENYAMPAIAN Kursus ini dijalankan secara teori dan praktikal. Setiap peserta akan diberikan peralatan dan …