Skip to main content

CARA AJAR ANAK MENGHAFAL AYAT QURAN

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Saya nak kongsikan beberapa tips yang saya dapat daripada Fb share daripada Ustaz Ahmad Al Hafidz. Cara Ajar Anak Menghafal Al Qur'an. 

Kenapa saya kongsi tips ni? sebab saya tak mahu kita ketinggalan dalam membentuk anak-anak dengan acuan Al-Qur'an, rugi sangat! Bila anak dah berumur 5 - 7 tahun baru lah nak menyesal kenapalah tak ajar dari awal. 

Haa.. sebab bila kanak-kanak berusia 0 - 2 tahun, mereka sebenarnya lebih cepat dapat. Sebab tu, jangan lengah lagi. Jangan sampai ada yang berkata, anak saya tak mahu mengaji, susah betul, padahal anda yang susah nak mulakannya. Betul tak? Lebih malang jika mengaji pun entah berapa kali sahaja. Allahurabbi.

Semoga dapat sama-sama kita praktiskan cara ini dalam diri anak-anak kita sekaligus kita dapat manfaatnya sama.

Untuk Bayi (0-2 tahun)
1. Bacakan Al Qur'an dari surah Al Fatihah
2. Tiap hari 4 kali waktu (pagi, tengahari, petang, malam)
3. Tiap 1 waktu satu surah diulang 3x
4. Setelah hari ke-5 ganti surat An Naas dengan cara yang sama
5. Tiap 1 waktu surah yg lain-lain diulang 1- 2x

Untuk 2 tahun keatas
1. Caranya masih sama dengan teknik pengajaran no.1 diatas. Jika anak belum mampu membaca dan menyebut dengan baik lagi, maka tambah waktu menghafalnya, dari 5 hari menjadi 7 hari
2. Sering dengarkan bacaan  murattal.

Untuk  4 tahun keatas
1. Anda boleh mula memberi perhatian dan waktu untuk menghafal secara serius
2. Ajarkan kepada anak  muraja'ah sendiri
3. Ajarkan kepada anak bagaimana menghafal sendiri
4. Selalu memotivasi diri kita dan anak supaya sentiasa bersemangat dan jangan kalah.
5. Waktu menghafal 3-4x sehari

Biasanya kanak-kanak berumur satu hingga dua tahun sudah pandai lari-lari dan suka bermain. Anda harus bijak menanganinya dan jangan rasa putus asa. Biasa lah penat sikit-sikit. Apa yang paling penting, sentiasa bisikkan di ubun anak sewaktu tidur supaya dia dapat mendengar kata dan mudah melakukan apa yang disuruh.


Ini abah Nour sewaktu kelas mengaji di Pusat Pengajian El- Mateen

Ok semoga tips ini sangat berguna.

Allaahummaj'alna fii ahli Qur'an , Allaahumma baarik fi auladina wa dzurriiyatina bil Qur'an, Allaahummarzuqna istiqomah fi tilawatil wa hifzil Qur'an...wa adhilna fi jannati fi Qur'an...Aamiin Allaahumma Aamiin

Yang hebat itu Allah
Yang lemah itu hamba.

Terima kasih sudi singgah blog saya ini.

Comments

Popular posts from this blog

PERKHIDMATAN SEWA MESIN CUCI CAR SEAT

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi




Bagi anda yang ingin mendapatkan perkhidmatan sewa mesin cuci karpet boleh menghubungi kami di 019-399 6060 Encik Ikhwan. .
Kami menawarkan sewaan dengan harga berpatutan. Hanya RM110 sehari (tidak termasuk caj pengangkutan), anda sudah jimat wang. Bukan sahaja mencuci karpet sekaligus boleh mencuci car seat, sofa atau tilam. Mesin yang kami gunakan adalah dari jenama KARCHER yang berkualiti untuk cucian berat.  .
Macamana nak sewa ?
Mudah saja. Hubungi nombor tertera (Encik Ikhwan) untuk berbincang tentang tarikh dan hari sewaan, caj penghantaran , lokasi dan cara penggunaan. Team kami akan menghantar ke lokasi yang anda berikan mengikut perjanjian.  .
Sewaan mesin cuci ini adalah selama 24 jam. Dalam tempoh itu, anda bole mencuci seberapa mampu anda samada car seat, karpet , sofa atau tilam. Banyak testimoni kami antaranya ibu pejabat polis , sekolah sekolah rendah dan menengah , juga individu yang berminat mencuci sendiri. .
Kenapa cuci sen…

BENGKEL ASAS SENI KHAT

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

PENGENALAN
Seni khat merupakan salah satu warisan tampak Islam. Di Malaysia ia menjadi identiti melayu khususnya dalam penulisan Jawi. Ia merupakan seni yang begitu unik. Minat masyarakat terhadap seni khat semakin berkembang masa ini. Keterlibatan anak muda mula bercambah dan diharapnya berterusan.
Bengkel asas seni khat ini diwujudkan untuk membangkitkan semangat mencintai tulisan jawi. Menghalusi seni tulisan jawi atau penulisan Al-Quran. Agar budaya penulisan jawi dan Al-Quran ini kekal dari zaman ke zaman untuk generasi akan datang.
OBJEKTIF 1. Untuk memberi pendedahan teknik yang betul tentang kaedah penulisan khat. 2. Menguasai kemahiran seni penulisan khat. 3. Dapat mendalami jenis jenis tulisan khat.
MODUL KURSUS 1. Sejarah kesenian khat 2. Menulis huruf tunggal 3. manulis huruf bersambung 4. Menulis petikan ayat Quran dan hadith
PENYAMPAIAN Kursus ini dijalankan secara teori dan praktikal. Setiap peserta akan diberikan peralatan dan …

KISAH BAGAIMANA CARA MENDAPAT KETENANGAN HATI

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Siapa tidak mahu hidup dalam aman dan tenteram. Hakikat sebenar di dalam kehidupan seorang hamba sudah fitrahnya cintakan sesuatu yang damai. Jika melihat orang jahat sekalipun, mereka juga mahu aman, damai , tidak mahu diganggu. Mereka mahu tenang dengan perbuatan mereka. Sedangkan perkerjaan mereka adalah sia-sia dan tertolak untuk menerima kedamaian hati.

Mereka juga sebenarnya mahu ketenangan. Apalagi kita yang sedar kita ini hanya hamba. 

Banyak orang pada hari ini luarnya nampak bahagia namun dalam hati menyimpan duka. Saya pernah mendengar orang berkata, kebahagiaan dalam hidup bukan diukur dengan sebanyak mana harta yang kita ada. Tetapi, setinggi mana tahap takwa kita dengan Allah. 

Kebahagiaan hakiki itu anugerah Allah bagi hambaNya yang bersyukur. Namun, bagaimana kita mahu praktikkan kedamaian agar sentiasa menyelimuti warna-warna harian kita. Saya bukanlah yang pandai dalam hal hukum hakam dan tafsiran ayat, namun saya amat tertar…