Skip to main content

CARA AJAR ANAK MENGHAFAL AYAT QURAN

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Saya nak kongsikan beberapa tips yang saya dapat daripada Fb share daripada Ustaz Ahmad Al Hafidz. Cara Ajar Anak Menghafal Al Qur'an. 

Kenapa saya kongsi tips ni? sebab saya tak mahu kita ketinggalan dalam membentuk anak-anak dengan acuan Al-Qur'an, rugi sangat! Bila anak dah berumur 5 - 7 tahun baru lah nak menyesal kenapalah tak ajar dari awal. 

Haa.. sebab bila kanak-kanak berusia 0 - 2 tahun, mereka sebenarnya lebih cepat dapat. Sebab tu, jangan lengah lagi. Jangan sampai ada yang berkata, anak saya tak mahu mengaji, susah betul, padahal anda yang susah nak mulakannya. Betul tak? Lebih malang jika mengaji pun entah berapa kali sahaja. Allahurabbi.

Semoga dapat sama-sama kita praktiskan cara ini dalam diri anak-anak kita sekaligus kita dapat manfaatnya sama.

Untuk Bayi (0-2 tahun)
1. Bacakan Al Qur'an dari surah Al Fatihah
2. Tiap hari 4 kali waktu (pagi, tengahari, petang, malam)
3. Tiap 1 waktu satu surah diulang 3x
4. Setelah hari ke-5 ganti surat An Naas dengan cara yang sama
5. Tiap 1 waktu surah yg lain-lain diulang 1- 2x

Untuk 2 tahun keatas
1. Caranya masih sama dengan teknik pengajaran no.1 diatas. Jika anak belum mampu membaca dan menyebut dengan baik lagi, maka tambah waktu menghafalnya, dari 5 hari menjadi 7 hari
2. Sering dengarkan bacaan  murattal.

Untuk  4 tahun keatas
1. Anda boleh mula memberi perhatian dan waktu untuk menghafal secara serius
2. Ajarkan kepada anak  muraja'ah sendiri
3. Ajarkan kepada anak bagaimana menghafal sendiri
4. Selalu memotivasi diri kita dan anak supaya sentiasa bersemangat dan jangan kalah.
5. Waktu menghafal 3-4x sehari

Biasanya kanak-kanak berumur satu hingga dua tahun sudah pandai lari-lari dan suka bermain. Anda harus bijak menanganinya dan jangan rasa putus asa. Biasa lah penat sikit-sikit. Apa yang paling penting, sentiasa bisikkan di ubun anak sewaktu tidur supaya dia dapat mendengar kata dan mudah melakukan apa yang disuruh.


Ini abah Nour sewaktu kelas mengaji di Pusat Pengajian El- Mateen

Ok semoga tips ini sangat berguna.

Allaahummaj'alna fii ahli Qur'an , Allaahumma baarik fi auladina wa dzurriiyatina bil Qur'an, Allaahummarzuqna istiqomah fi tilawatil wa hifzil Qur'an...wa adhilna fi jannati fi Qur'an...Aamiin Allaahumma Aamiin

Yang hebat itu Allah
Yang lemah itu hamba.

Terima kasih sudi singgah blog saya ini.

Comments

Popular posts from this blog

10 CADANGAN HADIAH PENGANTIN

Teks : Dhuha Rashidi

Ahhaaaa, dah pening ya nak beri apa pada pasangan pengantin. Dapat pula pasangan pengantin tu nanti sahabat baik kita, sepupu kita, adik beradik kita, orang yang kita hargai sangat. .
Kita nak beri mereka sesuatu yang istimewa. Tapi, kita sendiri pun buntu. .
Tidak mengapa. Saya tolong berikan idea. Mana tahu awak rasa berkenan salah satu kan?
IDEA HADIAH YANG RARE
1. SET PINGGAN MANGKUK.
Ini dirasakan ramai orang telah buat. Ia mudah dan murah. Senang nak bungkus kerana sudah berkotak. Boleh juga ditukar kepada set gelas dan sebagainya.
2. DAPUR GAS
Sebenarnya , untuk pasangan pengantin baru, keperluan gas adalah satu perkara yang mustahak. Untuk membeli gas baru memerlukan kos. Kita bokeh bantu pasangan baru nikah dengan hadiahkan mereka gas dan dapur.
3. BARANG ELEKTRIK
Ini juga hadiah yang sudah biasa di beri kepada pasabgan pengantin. Contoh barangan elektrik adalah seperti blander, iron, kettle , pembakar roti dan sebagainya yang berguna untuk keperluan hari…

HADIAH PENGANTIN BAWAH RM50

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Minggu ini saya ligat menyiapkan tempahan untuk hadiah hari perkahwinan bulan Mac ini.
.

Musim cuti sekolah tiba lagi. Jadi padatlah jadual jemputan kenduri sepanjang minggu kan?
.

Saya berpeluang memeriahkan majlis perkahwinan dengan hadiah yang sangat mesra ekonomi ini. Hadiah perkahwinan bawah RM50.
.

Inilah contoh tulisan khat yang akan di framekan esok. Adik ni tempah saiz A4 dengan harga RM49 .

Unik kan?



TIPS AJAR ANAK JAWI

Teks:  Dhuha RashidiTerima kasih atas respon minat kalian berkaitan #tip ajar anak jawi.Demi melihat tulisan jawi terus hidup, ini adalah usaha kecil saya berkongsi secebis ilmu jawi yang tidak seberapa banyak ini. Mahir membaca dan menulis jawi ini eloknya dimulakan dari awal usia. Saya kongsikan sedikit tip asas bagaimana nak ajar anak pandai membaca dan menulis jawi.1. Sebelum anak pandai membaca mereka tentunya perlu mengenal beza huruf arab dan huruf jawi. Juga perlu diperkenalkan huruf jawi aturan za'aba. ( ini saya akan kongsikan pada posting lain)2. Memperkenalkan huruf-huruf gubalan Melayu. Kedudukan titik, bentuk huruf dan susunannya agar tidak tersalah.3. Memperkenalkan kelompok huruf jawi. Ada huruf bersambung dan tidak boleh disambungkan. Huruf berumah. Kedudukan titik huruf , tanda baca dan penomboran.4. memperkenalkan bunyi suku kata terbuka menggunakan carta suku kata jawi. Tentunya ini perlukan latihan yang kerap dan kreatif.5. Latihan menulis mengikut cara yang s…