Skip to main content

CARA PILIH KONTEN YANG SESUAI

Teks : Dhuha Rashidi

Hai, bersambung lagi pada petang ini. Tajuk awal tadi boleh dibaca di sini.

Saya akui, sebelum ini agak sukar saya memilih konten yang sesuai mengikut pekerjaan atau bisnes saya. Setelah ada beberapa perkara yang di pelajari, ia nya pasti lebih jelas . Maka , suka untuk saya kongsikan pula dengan anda.

.

Sebelum kita mahu pastikan penulisan apakah yang sesuai dengan kita, kita perlu tahu siapa audiens kita. 
.

Audien ini terbahagi kepada 3 .

1. Golongan Profesional
2. Orang biasa
3. Targeted.

Setiap golongan itu berada di tempat tempat yang berbeza. Mereka bersosial, ber bisnes pada tempat -tempat yang bersesuaian bagi mereka.
.

Kita perlu pastikan dahulu siapa audien kita diantara ketiga pilihan itu.
.

Kebiasaannya, golongan profesional berada di LinkedIn dan amat kurang sekali mereka berkumpul di Facebook. Jika sasaran kita adalah golongan profesional, konten yang sesuai adalah isu isu serius seperti ekonomi, saham, kewangan, perubatan, dan sebagainya.
.

Di Facebook, peratus menunjukkan tempat berhimpunnya golongan biasa seperti kita. Gemar bersosial. Gemar bergurau senda. Gemar perkara yang lucu dan suka ria. Kisah -kisah kehidupan. 
.

Jika sasaran kita golongan biasa, banyak konten yang boleh kita tulis. Kisah-kisah keluarga.Kasih sayang. Persahabatan. Tip rumahtangga. Tip kehidupan seharian sebagainya.
.

Gaya penulisan kita untuk audien orang biasa ini boleh ditulis pelbagai gaya. Orang biasa sukakan sesuatu yang kreatif dan informatif.
.

Tetapi, tidak dapat tidak jika anda memilih golongan yang spesifik, anda wajib mengenal karakter audien jenis ini. Gaya bahasa yang digunakan. Bagaimana cara mereka bercakap. Ia bertujuan, konten yang ingin di sampaikan menepati kehendak targeted audien ini.

Sekarang , anda boleh mulakan pilihan yang terbaik. Mulakan sekarang . 

Saya akan sambung pula cara pecahkan konten mengikut katagori. Terima kasih sudi singgah. 😃

Comments

Post a Comment

Saya suka jika anda yang mengunjungi blog saya meninggalkan jejak disini. Segala perkongsian saya adalah pandangan peribadi sahaja.

Popular posts from this blog

BENGKEL ASAS SENI KHAT

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

PENGENALAN
Seni khat merupakan salah satu warisan tampak Islam. Di Malaysia ia menjadi identiti melayu khususnya dalam penulisan Jawi. Ia merupakan seni yang begitu unik. Minat masyarakat terhadap seni khat semakin berkembang masa ini. Keterlibatan anak muda mula bercambah dan diharapnya berterusan.
Bengkel asas seni khat ini diwujudkan untuk membangkitkan semangat mencintai tulisan jawi. Menghalusi seni tulisan jawi atau penulisan Al-Quran. Agar budaya penulisan jawi dan Al-Quran ini kekal dari zaman ke zaman untuk generasi akan datang.
OBJEKTIF 1. Untuk memberi pendedahan teknik yang betul tentang kaedah penulisan khat. 2. Menguasai kemahiran seni penulisan khat. 3. Dapat mendalami jenis jenis tulisan khat.
MODUL KURSUS 1. Sejarah kesenian khat 2. Menulis huruf tunggal 3. manulis huruf bersambung 4. Menulis petikan ayat Quran dan hadith
PENYAMPAIAN Kursus ini dijalankan secara teori dan praktikal. Setiap peserta akan diberikan peralatan dan …

KISAH BAGAIMANA CARA MENDAPAT KETENANGAN HATI

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Siapa tidak mahu hidup dalam aman dan tenteram. Hakikat sebenar di dalam kehidupan seorang hamba sudah fitrahnya cintakan sesuatu yang damai. Jika melihat orang jahat sekalipun, mereka juga mahu aman, damai , tidak mahu diganggu. Mereka mahu tenang dengan perbuatan mereka. Sedangkan perkerjaan mereka adalah sia-sia dan tertolak untuk menerima kedamaian hati.

Mereka juga sebenarnya mahu ketenangan. Apalagi kita yang sedar kita ini hanya hamba. 

Banyak orang pada hari ini luarnya nampak bahagia namun dalam hati menyimpan duka. Saya pernah mendengar orang berkata, kebahagiaan dalam hidup bukan diukur dengan sebanyak mana harta yang kita ada. Tetapi, setinggi mana tahap takwa kita dengan Allah. 

Kebahagiaan hakiki itu anugerah Allah bagi hambaNya yang bersyukur. Namun, bagaimana kita mahu praktikkan kedamaian agar sentiasa menyelimuti warna-warna harian kita. Saya bukanlah yang pandai dalam hal hukum hakam dan tafsiran ayat, namun saya amat tertar…

SEWA MESIN CUCI KARPET

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Sepanjang minggu ini klien kami adalah dari geng geng ofis yang nak cuci karpet ofis. Yang kami lihat, jika mereka menelefon untuk tempahan mesin cuci, terus sewa sekali dengan team cce.
Ada yang tak mampu nak cuci sendiri kan? Serahkan saja pada kami untuk tidak memenatkan.  .
Bermakna, CCE beri anda dua pilihan. Samada mahu cuci sendiri atau kami yang akan cucikan.  .
Cuci sendiri memang lebih jimat. Lebih puashati kerana sentuhan cucian tangan sendiri. Tapiiiii, jika anda sudah kekurangan masa atau kurang tenaga kerja, kami sedia bila bila masa memberi khidmat. .

Bezanya, caj perkhidmatan akan naik bertambah. Namun, ia tetap masih berbaloi dengan harga sewaan ini. .
Penghantaran pula akan dikenakan mengikut lokasi. Kami membuka sewaan mesin cuci karpet ini di kawasan sekitar Lembah Klang.  .
Sewa selama 24jam anda boleh cuci sepuas hati atau kongsi kongsi. .
Atau. Sewa sekali dengan team CCE, kami datang cuci cuci. Okey okey ?
Untuk booking…