Skip to main content

KEMBALI BEKERJA SEBAGAI GURU KHAT MTVAB

Teks : Dhuha Rashidi


Semalam saya memulakan kelas Khat di MTVAB Puchong selepas Zohor sehingga ke Asar. Banyak perkara baru yang saya sampaikan kepada anak murid berpandukan silibus yang telah saya susun untuk tahun 2017 ini.

Pada semester pertama ini saya menekankan kepada semua pelajar untuk mencuba jenis Seni Khat Riq'ah sebagai latihan tangan awal tahun. Selain daripada itu, mereka juga akan belajar bagaimana membuat asas seni Zukhruf iaitu satu cabang kesenian islam. 

Pelajar baru yang baru saja mengenali saya mulanya agak terkejut apabila saya beritahu mereka mengenai jenis-jenis kat dan apa yang akan pelajar buat sebagai hasilan produk untuk sekolah.

Tahun ini, bermula Januari hingga ke Jun, saya memberi target kepada pelajar bahawa pelajar perlu menghasilkan 3 hingga 5 jenis lembaran ayat Al-Quran. Pelajar juga perlu menghasilkan 5 jenis karya lukisan kanvas. Disamping, menghasilkan barangan kraf islamik. Kesemua ini sayatelah pecahkan kepada beberapa kumpulan untuk menghasilkannya.

Sesungguhnya kerja ini memerulkan kerjasama yang erat sesama pelajar dan guru serta pihak pengurusan sekolah. Misi saya, agar pelajar-pelajar ini dapat menghasilkan produk MTVAB, untuk dipasarkan ke peringkat lebih jauh. In sha Allah.

Selesai kelas , saya terus bertolak ke KL Sentral untuk menaiki tren ke Kuala Kangsar. Sungguh mencabar bagi saya , kerana anak-anak yang terpaksa saya kawal dan keadaan ibu mertua saya yang sakit lutut. Ia membataskan pergerakan saya untuk lincah bergerak. 

Sememangnya itu semua adalah pengalaman yang sangat berharga. Semoga saya mendapat lebih banyak pengalaman yang berharga lagi. Amiin.

Comments

Popular posts from this blog

PERKHIDMATAN SEWA MESIN CUCI CAR SEAT

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi
Bagi anda yang ingin mendapatkan perkhidmatan sewa mesin cuci karpet boleh menghubungi kami di 019-399 6060 Encik Ikhwan. .
Kami menawarkan sewaan dengan harga berpatutan. Hanya RM110 sehari (tidak termasuk caj pengangkutan), anda sudah jimat wang. Bukan sahaja mencuci karpet sekaligus boleh mencuci car seat, sofa atau tilam. Mesin yang kami gunakan adalah dari jenama KARCHER yang berkualiti untuk cucian berat.  .
Macamana nak sewa ?
Mudah saja. Hubungi nombor tertera (Encik Ikhwan) untuk berbincang tentang tarikh dan hari sewaan, caj penghantaran , lokasi dan cara penggunaan. Team kami akan menghantar ke lokasi yang anda berikan mengikut perjanjian.  .
Sewaan mesin cuci ini adalah selama 24 jam. Dalam tempoh itu, anda bole mencuci seberapa mampu anda samada car seat, karpet , sofa atau tilam. Banyak testimoni kami antaranya ibu pejabat polis , sekolah sekolah rendah dan menengah , juga individu yang berminat mencuci sendiri. .
Kenapa cuci sen…

BENGKEL ASAS SENI KHAT

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

PENGENALAN
Seni khat merupakan salah satu warisan tampak Islam. Di Malaysia ia menjadi identiti melayu khususnya dalam penulisan Jawi. Ia merupakan seni yang begitu unik. Minat masyarakat terhadap seni khat semakin berkembang masa ini. Keterlibatan anak muda mula bercambah dan diharapnya berterusan.
Bengkel asas seni khat ini diwujudkan untuk membangkitkan semangat mencintai tulisan jawi. Menghalusi seni tulisan jawi atau penulisan Al-Quran. Agar budaya penulisan jawi dan Al-Quran ini kekal dari zaman ke zaman untuk generasi akan datang.
OBJEKTIF 1. Untuk memberi pendedahan teknik yang betul tentang kaedah penulisan khat. 2. Menguasai kemahiran seni penulisan khat. 3. Dapat mendalami jenis jenis tulisan khat.
MODUL KURSUS 1. Sejarah kesenian khat 2. Menulis huruf tunggal 3. manulis huruf bersambung 4. Menulis petikan ayat Quran dan hadith
PENYAMPAIAN Kursus ini dijalankan secara teori dan praktikal. Setiap peserta akan diberikan peralatan dan …

KISAH BAGAIMANA CARA MENDAPAT KETENANGAN HATI

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Siapa tidak mahu hidup dalam aman dan tenteram. Hakikat sebenar di dalam kehidupan seorang hamba sudah fitrahnya cintakan sesuatu yang damai. Jika melihat orang jahat sekalipun, mereka juga mahu aman, damai , tidak mahu diganggu. Mereka mahu tenang dengan perbuatan mereka. Sedangkan perkerjaan mereka adalah sia-sia dan tertolak untuk menerima kedamaian hati.

Mereka juga sebenarnya mahu ketenangan. Apalagi kita yang sedar kita ini hanya hamba. 

Banyak orang pada hari ini luarnya nampak bahagia namun dalam hati menyimpan duka. Saya pernah mendengar orang berkata, kebahagiaan dalam hidup bukan diukur dengan sebanyak mana harta yang kita ada. Tetapi, setinggi mana tahap takwa kita dengan Allah. 

Kebahagiaan hakiki itu anugerah Allah bagi hambaNya yang bersyukur. Namun, bagaimana kita mahu praktikkan kedamaian agar sentiasa menyelimuti warna-warna harian kita. Saya bukanlah yang pandai dalam hal hukum hakam dan tafsiran ayat, namun saya amat tertar…