Skip to main content

MENULIS KHAT PERLU KONSISTEN

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Helloooo. . Ceria pulak mood saya pagi ini walaupun semalam tidak cukup tidur disebabkan anak -anak meragam beberapa kali. 
.

Pagi ini sempat juga saya prepare sesuatu untuk kelas khat di MTVAB di Puchong.
.

Memandangkan tahun ini subjek khat adalah Khat Req'ah maka saya perlukan latihan yang banyak dan konsisten menghayati bentuk dan lenggok atur jenis khat ini.
.

Belum pernah lagi saya masukkan Khat Req'ah di dalam silibus sekolah. Khat Req'ah ini tidaklah susah mana jika tahu sifatnya.
.

Bagi penulis baru yang ingin belajar menulis, menghayati dan menghalusi satu satu jenis khat itu memudahkan cara kita untuk lebih dapat membezakan pelbagai jenis khat.
.

Perlu saya beritahu , untuk menghasilkan tulisan yang cantik tersusun, latihan yang konsisten amat diperlukan oleh seseorang penulis.
.

Bagi penulis lelaki saya kira tidak begitu menjadi masalah untuk peruntuk masa menulis dan berlatih.
.

Bagaimana pula dengan penulis wanita? Mungkin yang masih bujang juga tidak punya masalah. Boleh dikatakan belum ada komitmen penuh dalam rutin.
.

Bagi penulis wanita yang telah berkahwin, mempunyai anak, masa yang kita ada amat terhad. Jadi, kita perlukan semangat dan kesungguhan untuk menulis. 
.

Ia bukan mudah !

.
Saya sendiri mengakuinya. Setahun saya mengambil cuti rehat daripada berlatih menulis kerana anak masih kecil. Oh, sebenarnya, sekarang pun mereka masih kecil. Hehe.
.

Ramai juga sahabat wanita yang saya kenali mengadu, bila sudah ada anak, masa untuk menulis itu terbang hilang diisi dengan masa menguruskan keluarga.
.

Saya doakan semoga sahabat dipermudahkan segala urusan. Jika minat itu terlalu mendalam, tidak ada alasan untuk tidak lakukan. Betul ?
.

Latihan perlu dilakukan setiap hari. Peganglah pena hayunkan tangan genggam jemari percikkan dakwat kalimah kalimah indah. Kertas yang putih berwarna indah. Tulisan jawi subur kembali.

.
Ingat kawan, selagi ada tulisan kita. Selagi itilah jawi terpelihara. Hiduplah semula jawi di Nusantara dunia. 

Ini hasil latihan saya pagi ini. Tulisan jenis Khat Req'ah. Siapa yang ingin belajar saya buka peluang ini Kelas di Kuala Kangsar Perak. Setiap hari Selasa hingga Khamis. Di Puchong setiap Sabtu .

Comments

Popular posts from this blog

PERKHIDMATAN SEWA MESIN CUCI CAR SEAT

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi
Bagi anda yang ingin mendapatkan perkhidmatan sewa mesin cuci karpet boleh menghubungi kami di 019-399 6060 Encik Ikhwan. .
Kami menawarkan sewaan dengan harga berpatutan. Hanya RM110 sehari (tidak termasuk caj pengangkutan), anda sudah jimat wang. Bukan sahaja mencuci karpet sekaligus boleh mencuci car seat, sofa atau tilam. Mesin yang kami gunakan adalah dari jenama KARCHER yang berkualiti untuk cucian berat.  .
Macamana nak sewa ?
Mudah saja. Hubungi nombor tertera (Encik Ikhwan) untuk berbincang tentang tarikh dan hari sewaan, caj penghantaran , lokasi dan cara penggunaan. Team kami akan menghantar ke lokasi yang anda berikan mengikut perjanjian.  .
Sewaan mesin cuci ini adalah selama 24 jam. Dalam tempoh itu, anda bole mencuci seberapa mampu anda samada car seat, karpet , sofa atau tilam. Banyak testimoni kami antaranya ibu pejabat polis , sekolah sekolah rendah dan menengah , juga individu yang berminat mencuci sendiri. .
Kenapa cuci sen…

BENGKEL ASAS SENI KHAT

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

PENGENALAN
Seni khat merupakan salah satu warisan tampak Islam. Di Malaysia ia menjadi identiti melayu khususnya dalam penulisan Jawi. Ia merupakan seni yang begitu unik. Minat masyarakat terhadap seni khat semakin berkembang masa ini. Keterlibatan anak muda mula bercambah dan diharapnya berterusan.
Bengkel asas seni khat ini diwujudkan untuk membangkitkan semangat mencintai tulisan jawi. Menghalusi seni tulisan jawi atau penulisan Al-Quran. Agar budaya penulisan jawi dan Al-Quran ini kekal dari zaman ke zaman untuk generasi akan datang.
OBJEKTIF 1. Untuk memberi pendedahan teknik yang betul tentang kaedah penulisan khat. 2. Menguasai kemahiran seni penulisan khat. 3. Dapat mendalami jenis jenis tulisan khat.
MODUL KURSUS 1. Sejarah kesenian khat 2. Menulis huruf tunggal 3. manulis huruf bersambung 4. Menulis petikan ayat Quran dan hadith
PENYAMPAIAN Kursus ini dijalankan secara teori dan praktikal. Setiap peserta akan diberikan peralatan dan …

KISAH BAGAIMANA CARA MENDAPAT KETENANGAN HATI

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Siapa tidak mahu hidup dalam aman dan tenteram. Hakikat sebenar di dalam kehidupan seorang hamba sudah fitrahnya cintakan sesuatu yang damai. Jika melihat orang jahat sekalipun, mereka juga mahu aman, damai , tidak mahu diganggu. Mereka mahu tenang dengan perbuatan mereka. Sedangkan perkerjaan mereka adalah sia-sia dan tertolak untuk menerima kedamaian hati.

Mereka juga sebenarnya mahu ketenangan. Apalagi kita yang sedar kita ini hanya hamba. 

Banyak orang pada hari ini luarnya nampak bahagia namun dalam hati menyimpan duka. Saya pernah mendengar orang berkata, kebahagiaan dalam hidup bukan diukur dengan sebanyak mana harta yang kita ada. Tetapi, setinggi mana tahap takwa kita dengan Allah. 

Kebahagiaan hakiki itu anugerah Allah bagi hambaNya yang bersyukur. Namun, bagaimana kita mahu praktikkan kedamaian agar sentiasa menyelimuti warna-warna harian kita. Saya bukanlah yang pandai dalam hal hukum hakam dan tafsiran ayat, namun saya amat tertar…