NIKMAT SIHAT DARI ALLAH

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha RashidiAlhamdulillah, kita perlu lah bersyukur hari ini, saat ini , Allah masih panjangkan usia kita untuk dapat melihat dunia ini. Mengamati setiap yang kita lihat sebagai satu cetusan Hidayah dari Allah.
In sha Allah.
.

Hari ini, saya berjaya untuk hari kedua , berjoging bersama suami selama satu jam mengelilingi kawasan istana Kuala Kangsar. Best. Udara di Bandar Kuala Kangsar masih segar dan menenangkan. Kabus tebal dari awal pagi menyelimuti kawasan di sekitar. 
.

Selepas saja kami menghantar Nour dan Elham ke sekolah, kami membeli sarapan di Chandan Puteri. Ada satu gerai itu sungguh sedap Nasi Kerabu nya. Entah mengapa saya begitu terpikat. Walaupun saya orang Perak, saya menerima makanan dari pantai timur.
.

Saya beritahu kepada suami, kita perlu menjaga kesihatan dari seawal usia matang ini. Maksud saya, permulaan kepada usia tua. Hehehe. Bila lagi mahu berubah kearah kesihatan yang lebih baik? Makan saja apa mahu. Telan saja apa suka. Sedangkan badan kita ini tidak kita hargai. Benarkah kita ini hamba yang bersyukur ?
.

Pada mulanya memang agak penat untuk jogging menaiki bukit. Dari taman budaya Kuala Kangsar kami berjalan kaki sehingga ke kawasan Istana Iskandariah. Wah! Penat dan tercungap itu tidaklah juga. Cuma, kaki saja yang belum biasa jalan berkilometer. 
.


Saya fikir satu perkara. Alam ini harus kita nikmati untuk mendapatkan ketenangan jiwa. Alam ini harus kita pandang disebalik kecantikan dan kesegarannya adalah nikmat dan rahmat dari Tuhan. Alam ini penuh dengan titik-titik penyembuhan hati. Percayalah. 
.

Saya paling suka mencium bau daun atau rumput. Segar. Nyaman. Entah mengapa hidung saya suka baunya. Apalagi pokok-pokok yang ditebang. Mengeluarkan bau yang sangat mengasyikkan. Mungkin kerana saya peka dengan alam. 
.

Alam ini juga penuh signal. Menghayati alam umpama membelai kedamaian meresap dalam diri. Bagi yang mencari ketenangan. Mahukan kesembuhan hati dan jiwa. Melapangkan fikiran. Luangkan masa kita dengan alam. Dekatkan diri kita dengan alam.
.

Sibukkan diri dengan alam kerana ini masa kita membelai jiwa yang cintakan kedamaian. Menghalusi peribadi kita menginginkan ketenangan. Jika kita katakan di sekeliling kita penuh dengan aura negatif. Dekatilah alam, kita temui aura positif. Tersenyumlah untuk bahagia. 
.Salam sayang dari Dhuha Rashidi
Pencinta alam. Pencinta kedamaian.

Comments

Popular Posts