Skip to main content

NIKMAT SIHAT DARI ALLAH

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha RashidiAlhamdulillah, kita perlu lah bersyukur hari ini, saat ini , Allah masih panjangkan usia kita untuk dapat melihat dunia ini. Mengamati setiap yang kita lihat sebagai satu cetusan Hidayah dari Allah.
In sha Allah.
.

Hari ini, saya berjaya untuk hari kedua , berjoging bersama suami selama satu jam mengelilingi kawasan istana Kuala Kangsar. Best. Udara di Bandar Kuala Kangsar masih segar dan menenangkan. Kabus tebal dari awal pagi menyelimuti kawasan di sekitar. 
.

Selepas saja kami menghantar Nour dan Elham ke sekolah, kami membeli sarapan di Chandan Puteri. Ada satu gerai itu sungguh sedap Nasi Kerabu nya. Entah mengapa saya begitu terpikat. Walaupun saya orang Perak, saya menerima makanan dari pantai timur.
.

Saya beritahu kepada suami, kita perlu menjaga kesihatan dari seawal usia matang ini. Maksud saya, permulaan kepada usia tua. Hehehe. Bila lagi mahu berubah kearah kesihatan yang lebih baik? Makan saja apa mahu. Telan saja apa suka. Sedangkan badan kita ini tidak kita hargai. Benarkah kita ini hamba yang bersyukur ?
.

Pada mulanya memang agak penat untuk jogging menaiki bukit. Dari taman budaya Kuala Kangsar kami berjalan kaki sehingga ke kawasan Istana Iskandariah. Wah! Penat dan tercungap itu tidaklah juga. Cuma, kaki saja yang belum biasa jalan berkilometer. 
.


Saya fikir satu perkara. Alam ini harus kita nikmati untuk mendapatkan ketenangan jiwa. Alam ini harus kita pandang disebalik kecantikan dan kesegarannya adalah nikmat dan rahmat dari Tuhan. Alam ini penuh dengan titik-titik penyembuhan hati. Percayalah. 
.

Saya paling suka mencium bau daun atau rumput. Segar. Nyaman. Entah mengapa hidung saya suka baunya. Apalagi pokok-pokok yang ditebang. Mengeluarkan bau yang sangat mengasyikkan. Mungkin kerana saya peka dengan alam. 
.

Alam ini juga penuh signal. Menghayati alam umpama membelai kedamaian meresap dalam diri. Bagi yang mencari ketenangan. Mahukan kesembuhan hati dan jiwa. Melapangkan fikiran. Luangkan masa kita dengan alam. Dekatkan diri kita dengan alam.
.

Sibukkan diri dengan alam kerana ini masa kita membelai jiwa yang cintakan kedamaian. Menghalusi peribadi kita menginginkan ketenangan. Jika kita katakan di sekeliling kita penuh dengan aura negatif. Dekatilah alam, kita temui aura positif. Tersenyumlah untuk bahagia. 
.Salam sayang dari Dhuha Rashidi
Pencinta alam. Pencinta kedamaian.

Comments

Popular posts from this blog

BENGKEL ASAS SENI KHAT

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

PENGENALAN
Seni khat merupakan salah satu warisan tampak Islam. Di Malaysia ia menjadi identiti melayu khususnya dalam penulisan Jawi. Ia merupakan seni yang begitu unik. Minat masyarakat terhadap seni khat semakin berkembang masa ini. Keterlibatan anak muda mula bercambah dan diharapnya berterusan.
Bengkel asas seni khat ini diwujudkan untuk membangkitkan semangat mencintai tulisan jawi. Menghalusi seni tulisan jawi atau penulisan Al-Quran. Agar budaya penulisan jawi dan Al-Quran ini kekal dari zaman ke zaman untuk generasi akan datang.
OBJEKTIF 1. Untuk memberi pendedahan teknik yang betul tentang kaedah penulisan khat. 2. Menguasai kemahiran seni penulisan khat. 3. Dapat mendalami jenis jenis tulisan khat.
MODUL KURSUS 1. Sejarah kesenian khat 2. Menulis huruf tunggal 3. manulis huruf bersambung 4. Menulis petikan ayat Quran dan hadith
PENYAMPAIAN Kursus ini dijalankan secara teori dan praktikal. Setiap peserta akan diberikan peralatan dan …

KISAH BAGAIMANA CARA MENDAPAT KETENANGAN HATI

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Siapa tidak mahu hidup dalam aman dan tenteram. Hakikat sebenar di dalam kehidupan seorang hamba sudah fitrahnya cintakan sesuatu yang damai. Jika melihat orang jahat sekalipun, mereka juga mahu aman, damai , tidak mahu diganggu. Mereka mahu tenang dengan perbuatan mereka. Sedangkan perkerjaan mereka adalah sia-sia dan tertolak untuk menerima kedamaian hati.

Mereka juga sebenarnya mahu ketenangan. Apalagi kita yang sedar kita ini hanya hamba. 

Banyak orang pada hari ini luarnya nampak bahagia namun dalam hati menyimpan duka. Saya pernah mendengar orang berkata, kebahagiaan dalam hidup bukan diukur dengan sebanyak mana harta yang kita ada. Tetapi, setinggi mana tahap takwa kita dengan Allah. 

Kebahagiaan hakiki itu anugerah Allah bagi hambaNya yang bersyukur. Namun, bagaimana kita mahu praktikkan kedamaian agar sentiasa menyelimuti warna-warna harian kita. Saya bukanlah yang pandai dalam hal hukum hakam dan tafsiran ayat, namun saya amat tertar…

SEWA MESIN CUCI KARPET

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Sepanjang minggu ini klien kami adalah dari geng geng ofis yang nak cuci karpet ofis. Yang kami lihat, jika mereka menelefon untuk tempahan mesin cuci, terus sewa sekali dengan team cce.
Ada yang tak mampu nak cuci sendiri kan? Serahkan saja pada kami untuk tidak memenatkan.  .
Bermakna, CCE beri anda dua pilihan. Samada mahu cuci sendiri atau kami yang akan cucikan.  .
Cuci sendiri memang lebih jimat. Lebih puashati kerana sentuhan cucian tangan sendiri. Tapiiiii, jika anda sudah kekurangan masa atau kurang tenaga kerja, kami sedia bila bila masa memberi khidmat. .

Bezanya, caj perkhidmatan akan naik bertambah. Namun, ia tetap masih berbaloi dengan harga sewaan ini. .
Penghantaran pula akan dikenakan mengikut lokasi. Kami membuka sewaan mesin cuci karpet ini di kawasan sekitar Lembah Klang.  .
Sewa selama 24jam anda boleh cuci sepuas hati atau kongsi kongsi. .
Atau. Sewa sekali dengan team CCE, kami datang cuci cuci. Okey okey ?
Untuk booking…