Skip to main content

PECAHAN KONTEN IKUT KATEGORI

Teks : Dhuha Rashidi 
Foto : Dhuha Rashidi 


Hai, bersambung lagi pada hari ini. Semalam saya ada kongsikan tip sebelum kita mahu mulakan penulisan konten. Boleh baca itu di sini dan disini.
.

Bagi sesiapa yang masih belum tahu cara yang baik untuk memulakan penulisan konten, anda boleh merancang konten anda dengan baik dan tersusun.
.

Ini yang saya pelajari sewaktu seminar konten 15 hb Januari lalu bersama Tuan Firdaus Jailan.
.

Pecahan konten penulisan boleh dibahagikan seperti ini. Anda perlu memasukkan kesemua kategori ini didalam penulisan anda.

1. Fakta servis / produk
Anda masukkan fakta mengenai produk yang anda niagakan. Berikan informasi betul mengenai produk atau servis anda. 

Boleh beri dalam bentuk tip, cara , kaedah, fakta, dan sebagainya. 

Anda boleh gunakan tulisan, video atau infografik untuk memberitahu audien anda tentang fakta produk anda.


.
2. Proses bisnes
Jangan ketinggalan untuk menulis mengenai proses bisnes anda. Bagitahu audien bagaimana cara untuk berurusan dengan anda. Beritahu mereka cara penggunaan produk anda. 

Kadangkala anda boleh kongsikan 'behind the scene' perniagaan anda.

Ini pasti meningkatkan kredibiliti.


.
3. Perjalanan bisnes
Kredibiliti kita akan meningkat apabila kita semakin aktif berkongsi mengenai perjalanan bisnes kita. Anda perlu bercerita mengenai perjalanan bisnes anda. Ia juga seperti bersangkut paut dengan proses bisnes anda.

Sesekali anda boleh ceritakan turun naik perjalanan bisnes. Mungkin juga anda boleh berikan tip petua orang niaga.

Orang lebih suka melihat gambar dan teks berbanding hanya gambar atau hanya teks.

Anda boleh tarik kepercayaan orang melalui tulisan perjalanan bisnes anda.


.
4. Pengalaman 
Tulislah dan kongsikan pengalaman anda supaya audien anda akan lebih mempercayai anda sebagai seorang yang banyak pengalaman dalam bidang yang anda ceburi.

Selain itu juga anda boleh menceritakan kisah pengajaran , motivasi dan perkongsian umum mengikut kesesuaian audien anda.


JANGAN LUPA. Cara untuk kita terus berkongsi manfaat adalah dengan cara interaksi. Komunikasilah dengan audien anda dengan ramah dan mesra.

Oh, saya suka nak beritahu, sepanjang Januari dan Februari ini, saya ada menyediakan perkhidmatan menulis konten secara percuma. Jom . Ambil peluang ini untuk bisnes anda.

Selamat menulis.

Comments

Popular posts from this blog

10 CADANGAN HADIAH PENGANTIN

Teks : Dhuha Rashidi

Ahhaaaa, dah pening ya nak beri apa pada pasangan pengantin. Dapat pula pasangan pengantin tu nanti sahabat baik kita, sepupu kita, adik beradik kita, orang yang kita hargai sangat. .
Kita nak beri mereka sesuatu yang istimewa. Tapi, kita sendiri pun buntu. .
Tidak mengapa. Saya tolong berikan idea. Mana tahu awak rasa berkenan salah satu kan?
IDEA HADIAH YANG RARE
1. SET PINGGAN MANGKUK.
Ini dirasakan ramai orang telah buat. Ia mudah dan murah. Senang nak bungkus kerana sudah berkotak. Boleh juga ditukar kepada set gelas dan sebagainya.
2. DAPUR GAS
Sebenarnya , untuk pasangan pengantin baru, keperluan gas adalah satu perkara yang mustahak. Untuk membeli gas baru memerlukan kos. Kita bokeh bantu pasangan baru nikah dengan hadiahkan mereka gas dan dapur.
3. BARANG ELEKTRIK
Ini juga hadiah yang sudah biasa di beri kepada pasabgan pengantin. Contoh barangan elektrik adalah seperti blander, iron, kettle , pembakar roti dan sebagainya yang berguna untuk keperluan hari…

HADIAH PENGANTIN BAWAH RM50

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Minggu ini saya ligat menyiapkan tempahan untuk hadiah hari perkahwinan bulan Mac ini.
.

Musim cuti sekolah tiba lagi. Jadi padatlah jadual jemputan kenduri sepanjang minggu kan?
.

Saya berpeluang memeriahkan majlis perkahwinan dengan hadiah yang sangat mesra ekonomi ini. Hadiah perkahwinan bawah RM50.
.

Inilah contoh tulisan khat yang akan di framekan esok. Adik ni tempah saiz A4 dengan harga RM49 .

Unik kan?TIPS AJAR ANAK JAWI

Teks:  Dhuha RashidiTerima kasih atas respon minat kalian berkaitan #tip ajar anak jawi.Demi melihat tulisan jawi terus hidup, ini adalah usaha kecil saya berkongsi secebis ilmu jawi yang tidak seberapa banyak ini. Mahir membaca dan menulis jawi ini eloknya dimulakan dari awal usia. Saya kongsikan sedikit tip asas bagaimana nak ajar anak pandai membaca dan menulis jawi.1. Sebelum anak pandai membaca mereka tentunya perlu mengenal beza huruf arab dan huruf jawi. Juga perlu diperkenalkan huruf jawi aturan za'aba. ( ini saya akan kongsikan pada posting lain)2. Memperkenalkan huruf-huruf gubalan Melayu. Kedudukan titik, bentuk huruf dan susunannya agar tidak tersalah.3. Memperkenalkan kelompok huruf jawi. Ada huruf bersambung dan tidak boleh disambungkan. Huruf berumah. Kedudukan titik huruf , tanda baca dan penomboran.4. memperkenalkan bunyi suku kata terbuka menggunakan carta suku kata jawi. Tentunya ini perlukan latihan yang kerap dan kreatif.5. Latihan menulis mengikut cara yang s…