Skip to main content

PECAHAN KONTEN IKUT KATEGORI

Teks : Dhuha Rashidi 
Foto : Dhuha Rashidi 


Hai, bersambung lagi pada hari ini. Semalam saya ada kongsikan tip sebelum kita mahu mulakan penulisan konten. Boleh baca itu di sini dan disini.
.

Bagi sesiapa yang masih belum tahu cara yang baik untuk memulakan penulisan konten, anda boleh merancang konten anda dengan baik dan tersusun.
.

Ini yang saya pelajari sewaktu seminar konten 15 hb Januari lalu bersama Tuan Firdaus Jailan.
.

Pecahan konten penulisan boleh dibahagikan seperti ini. Anda perlu memasukkan kesemua kategori ini didalam penulisan anda.

1. Fakta servis / produk
Anda masukkan fakta mengenai produk yang anda niagakan. Berikan informasi betul mengenai produk atau servis anda. 

Boleh beri dalam bentuk tip, cara , kaedah, fakta, dan sebagainya. 

Anda boleh gunakan tulisan, video atau infografik untuk memberitahu audien anda tentang fakta produk anda.


.
2. Proses bisnes
Jangan ketinggalan untuk menulis mengenai proses bisnes anda. Bagitahu audien bagaimana cara untuk berurusan dengan anda. Beritahu mereka cara penggunaan produk anda. 

Kadangkala anda boleh kongsikan 'behind the scene' perniagaan anda.

Ini pasti meningkatkan kredibiliti.


.
3. Perjalanan bisnes
Kredibiliti kita akan meningkat apabila kita semakin aktif berkongsi mengenai perjalanan bisnes kita. Anda perlu bercerita mengenai perjalanan bisnes anda. Ia juga seperti bersangkut paut dengan proses bisnes anda.

Sesekali anda boleh ceritakan turun naik perjalanan bisnes. Mungkin juga anda boleh berikan tip petua orang niaga.

Orang lebih suka melihat gambar dan teks berbanding hanya gambar atau hanya teks.

Anda boleh tarik kepercayaan orang melalui tulisan perjalanan bisnes anda.


.
4. Pengalaman 
Tulislah dan kongsikan pengalaman anda supaya audien anda akan lebih mempercayai anda sebagai seorang yang banyak pengalaman dalam bidang yang anda ceburi.

Selain itu juga anda boleh menceritakan kisah pengajaran , motivasi dan perkongsian umum mengikut kesesuaian audien anda.


JANGAN LUPA. Cara untuk kita terus berkongsi manfaat adalah dengan cara interaksi. Komunikasilah dengan audien anda dengan ramah dan mesra.

Oh, saya suka nak beritahu, sepanjang Januari dan Februari ini, saya ada menyediakan perkhidmatan menulis konten secara percuma. Jom . Ambil peluang ini untuk bisnes anda.

Selamat menulis.

Comments

Popular posts from this blog

BENGKEL ASAS SENI KHAT

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

PENGENALAN
Seni khat merupakan salah satu warisan tampak Islam. Di Malaysia ia menjadi identiti melayu khususnya dalam penulisan Jawi. Ia merupakan seni yang begitu unik. Minat masyarakat terhadap seni khat semakin berkembang masa ini. Keterlibatan anak muda mula bercambah dan diharapnya berterusan.
Bengkel asas seni khat ini diwujudkan untuk membangkitkan semangat mencintai tulisan jawi. Menghalusi seni tulisan jawi atau penulisan Al-Quran. Agar budaya penulisan jawi dan Al-Quran ini kekal dari zaman ke zaman untuk generasi akan datang.
OBJEKTIF 1. Untuk memberi pendedahan teknik yang betul tentang kaedah penulisan khat. 2. Menguasai kemahiran seni penulisan khat. 3. Dapat mendalami jenis jenis tulisan khat.
MODUL KURSUS 1. Sejarah kesenian khat 2. Menulis huruf tunggal 3. manulis huruf bersambung 4. Menulis petikan ayat Quran dan hadith
PENYAMPAIAN Kursus ini dijalankan secara teori dan praktikal. Setiap peserta akan diberikan peralatan dan …

KISAH BAGAIMANA CARA MENDAPAT KETENANGAN HATI

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Siapa tidak mahu hidup dalam aman dan tenteram. Hakikat sebenar di dalam kehidupan seorang hamba sudah fitrahnya cintakan sesuatu yang damai. Jika melihat orang jahat sekalipun, mereka juga mahu aman, damai , tidak mahu diganggu. Mereka mahu tenang dengan perbuatan mereka. Sedangkan perkerjaan mereka adalah sia-sia dan tertolak untuk menerima kedamaian hati.

Mereka juga sebenarnya mahu ketenangan. Apalagi kita yang sedar kita ini hanya hamba. 

Banyak orang pada hari ini luarnya nampak bahagia namun dalam hati menyimpan duka. Saya pernah mendengar orang berkata, kebahagiaan dalam hidup bukan diukur dengan sebanyak mana harta yang kita ada. Tetapi, setinggi mana tahap takwa kita dengan Allah. 

Kebahagiaan hakiki itu anugerah Allah bagi hambaNya yang bersyukur. Namun, bagaimana kita mahu praktikkan kedamaian agar sentiasa menyelimuti warna-warna harian kita. Saya bukanlah yang pandai dalam hal hukum hakam dan tafsiran ayat, namun saya amat tertar…

SEWA MESIN CUCI KARPET

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Sepanjang minggu ini klien kami adalah dari geng geng ofis yang nak cuci karpet ofis. Yang kami lihat, jika mereka menelefon untuk tempahan mesin cuci, terus sewa sekali dengan team cce.
Ada yang tak mampu nak cuci sendiri kan? Serahkan saja pada kami untuk tidak memenatkan.  .
Bermakna, CCE beri anda dua pilihan. Samada mahu cuci sendiri atau kami yang akan cucikan.  .
Cuci sendiri memang lebih jimat. Lebih puashati kerana sentuhan cucian tangan sendiri. Tapiiiii, jika anda sudah kekurangan masa atau kurang tenaga kerja, kami sedia bila bila masa memberi khidmat. .

Bezanya, caj perkhidmatan akan naik bertambah. Namun, ia tetap masih berbaloi dengan harga sewaan ini. .
Penghantaran pula akan dikenakan mengikut lokasi. Kami membuka sewaan mesin cuci karpet ini di kawasan sekitar Lembah Klang.  .
Sewa selama 24jam anda boleh cuci sepuas hati atau kongsi kongsi. .
Atau. Sewa sekali dengan team CCE, kami datang cuci cuci. Okey okey ?
Untuk booking…