Skip to main content

Seminar Penulisan Konten 2017

Teks : Dhuha Rashidi 
Foto : Dhuha Rashidi 

Assalamualaikum.
Sudah beberapa hari saya tidak dapat membuka blog dalam keadaan baik. Bermaksud, ada beberapa hari juga catatan harian saya tidak dapat di tulis disini. 
.

Namun, saya lebih suka memilih mencari penyelesaian daripada menunggu bila saya akan sambung semula. Di khuatiri semangat dan momentum penulisan saya merudum. Lekas-lekas segera bertindak supaya terus dapat berkongsi sesuatu. 
.

Semalam. Saya telah menghadiri satu seminar yang saya kira bagus dan sangat sesuai untuk saya. Memandangkan saya perlu mencari dan mendalami ilmu berkaitan penulisan. Akhirnya saya memilih untuk pergi ke Seminar Content Writing oleh Tuan Firdaus Jailan.
.

Seminar ini saya kira menepati kehendak dan keperluan saya sebagai penulis baru di laman internet. Banyak yang telah saya pelajari berkaitan penulisan.
.

Antara tajuk yang membelai jiwa tulis saya ini ialah kita dapat belajar bagaimana nak buat content yang bagus. Bukan saja di Facebook, tetapi di semua platform komunikasi atas talian.
.

Sebagai seorang baru dalam bisnes yang perlu amalkan "K.L.T" ,kita perlu tahu bagaimana nak mulakan content yang berkesan dan konsisten.
.

1. Kita perlu pilih konten yang sesuai. Sebelum pilih konten sesuai, kena pilih dulu, mahu orang kenal kita atau mahu orang kenal produk kita.
.

2. Kita tanya diri kita, kita mahu buat konten itu untuk siapa? Pastikan ini dengan lebih spesifik.
.

3. Selepas kita tahu konten kita untuk siapa. Kita perlu tahu, konten itu untuk apa? Kita mahu orang share? Mahu orang komen? Mahu orang tersentuh dengan konten itu?
.

4. Kita mahu konten itu dibaca dimana? Baik, satu perkara yang harus kita sedari, menulis konten tidak semestinya di Facebook semata-mata. Banyak lagi tapak-tapak menulis yang boleh kita masuk.
.

Inilah perkara asas yang boleh kita lakukan sebelum kita mahu menulis konten secara konsisten.
.

Namun, ada yang masih bingung, penulisan yang bagaimana sesuai untuk di tulis?
.

Saya akan kupaskannya posting berikutnya nanti.



Comments

Popular posts from this blog

10 CADANGAN HADIAH PENGANTIN

Teks : Dhuha Rashidi

Ahhaaaa, dah pening ya nak beri apa pada pasangan pengantin. Dapat pula pasangan pengantin tu nanti sahabat baik kita, sepupu kita, adik beradik kita, orang yang kita hargai sangat. .
Kita nak beri mereka sesuatu yang istimewa. Tapi, kita sendiri pun buntu. .
Tidak mengapa. Saya tolong berikan idea. Mana tahu awak rasa berkenan salah satu kan?
IDEA HADIAH YANG RARE
1. SET PINGGAN MANGKUK.
Ini dirasakan ramai orang telah buat. Ia mudah dan murah. Senang nak bungkus kerana sudah berkotak. Boleh juga ditukar kepada set gelas dan sebagainya.
2. DAPUR GAS
Sebenarnya , untuk pasangan pengantin baru, keperluan gas adalah satu perkara yang mustahak. Untuk membeli gas baru memerlukan kos. Kita bokeh bantu pasangan baru nikah dengan hadiahkan mereka gas dan dapur.
3. BARANG ELEKTRIK
Ini juga hadiah yang sudah biasa di beri kepada pasabgan pengantin. Contoh barangan elektrik adalah seperti blander, iron, kettle , pembakar roti dan sebagainya yang berguna untuk keperluan hari…

HADIAH PENGANTIN BAWAH RM50

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Minggu ini saya ligat menyiapkan tempahan untuk hadiah hari perkahwinan bulan Mac ini.
.

Musim cuti sekolah tiba lagi. Jadi padatlah jadual jemputan kenduri sepanjang minggu kan?
.

Saya berpeluang memeriahkan majlis perkahwinan dengan hadiah yang sangat mesra ekonomi ini. Hadiah perkahwinan bawah RM50.
.

Inilah contoh tulisan khat yang akan di framekan esok. Adik ni tempah saiz A4 dengan harga RM49 .

Unik kan?



SEWA MESIN CUCI KARPET

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Sepanjang minggu ini klien kami adalah dari geng geng ofis yang nak cuci karpet ofis. Yang kami lihat, jika mereka menelefon untuk tempahan mesin cuci, terus sewa sekali dengan team cce.




Ada yang tak mampu nak cuci sendiri kan? Serahkan saja pada kami untuk tidak memenatkan.  .
Bermakna, CCE beri anda dua pilihan. Samada mahu cuci sendiri atau kami yang akan cucikan.  .
Cuci sendiri memang lebih jimat. Lebih puashati kerana sentuhan cucian tangan sendiri. Tapiiiii, jika anda sudah kekurangan masa atau kurang tenaga kerja, kami sedia bila bila masa memberi khidmat. .

Bezanya, caj perkhidmatan akan naik bertambah. Namun, ia tetap masih berbaloi dengan harga sewaan ini. .
Penghantaran pula akan dikenakan mengikut lokasi. Kami membuka sewaan mesin cuci karpet ini di kawasan sekitar Lembah Klang.  .
Sewa selama 24jam anda boleh cuci sepuas hati atau kongsi kongsi. .
Atau. Sewa sekali dengan team CCE, kami datang cuci cuci. Okey okey ?
Untuk booking…