Skip to main content

TENGOK VIDEO SAYA BUAT KHAT !

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Hai. Ikutkan saya nak live harini di Facebook. Memandangkan internet connection tak berapa cantik, maka saya pilih untuk rakam video saja.
.

Boleh jugalah. Semalam saya sudah janji pada sesiapa yang komen nama di bawah status FB saya itu, akan saya tuliskan nama dalam jawi.
.

Ada seratus lebih nama . Hehehe. 
Saya akan tulis satu satu. Sehingga nama terakhir. 
.

Sebenarnya, ini cara supaya saya dapat berlatih tangan setelah lama tinggalkan latihan. 
.

Mengajar tu lain cerita. Latihan untuk pemantapan skill sendiri agak lama saya tak lakukan. Ye lah. Semenjak Elham lahir. Elham ni jenis boboy yang susah sangat sangat sangat nak berenggang.
.

Oh nooo. Saya terpaksa hantar dia ke sekolah jika mahukan latihan yang konsisten. Sebab ini dah memang kerja saya. Tukang tulis. Guru tulis.
.

Sebelum saya buat rakaman nama nama sahabat di facebook tersebut, saya terlebih dahulu merakam video tulisan beberapa jenis tulisan khat. 

Seperti di bawah ini.

Yang ini jenis khat Diwani Jali. Saiz matapen yang saya gunakan 4mm. Dakwat yang saya gunakan pula jenama Aero Color Professional Schmincke . Saya beli daripada sahabat seperjuangan Hero Bookmark Abam Maimun

Beliau ini datangnya dari Acheh. Menetap di Malaysia sudah lama. Boleh klik profile FB beliau itu. 

Untuk yang seterusnya nanti, saya mahu buat khat Riq'ah pula. Kemudian saya akan gabungkan kesemua video itu menjadi satu video yang menarik. Hmm nak tengok, saya update disini . 

Okey, saya nak buat kerja dulu. Nanti saya tunjuk lain pula okey. Senyum selalu.

Comments

Popular posts from this blog

10 CADANGAN HADIAH PENGANTIN

Teks : Dhuha Rashidi

Ahhaaaa, dah pening ya nak beri apa pada pasangan pengantin. Dapat pula pasangan pengantin tu nanti sahabat baik kita, sepupu kita, adik beradik kita, orang yang kita hargai sangat. .
Kita nak beri mereka sesuatu yang istimewa. Tapi, kita sendiri pun buntu. .
Tidak mengapa. Saya tolong berikan idea. Mana tahu awak rasa berkenan salah satu kan?
IDEA HADIAH YANG RARE
1. SET PINGGAN MANGKUK.
Ini dirasakan ramai orang telah buat. Ia mudah dan murah. Senang nak bungkus kerana sudah berkotak. Boleh juga ditukar kepada set gelas dan sebagainya.
2. DAPUR GAS
Sebenarnya , untuk pasangan pengantin baru, keperluan gas adalah satu perkara yang mustahak. Untuk membeli gas baru memerlukan kos. Kita bokeh bantu pasangan baru nikah dengan hadiahkan mereka gas dan dapur.
3. BARANG ELEKTRIK
Ini juga hadiah yang sudah biasa di beri kepada pasabgan pengantin. Contoh barangan elektrik adalah seperti blander, iron, kettle , pembakar roti dan sebagainya yang berguna untuk keperluan hari…

HADIAH PENGANTIN BAWAH RM50

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Minggu ini saya ligat menyiapkan tempahan untuk hadiah hari perkahwinan bulan Mac ini.
.

Musim cuti sekolah tiba lagi. Jadi padatlah jadual jemputan kenduri sepanjang minggu kan?
.

Saya berpeluang memeriahkan majlis perkahwinan dengan hadiah yang sangat mesra ekonomi ini. Hadiah perkahwinan bawah RM50.
.

Inilah contoh tulisan khat yang akan di framekan esok. Adik ni tempah saiz A4 dengan harga RM49 .

Unik kan?



SEWA MESIN CUCI KARPET

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Sepanjang minggu ini klien kami adalah dari geng geng ofis yang nak cuci karpet ofis. Yang kami lihat, jika mereka menelefon untuk tempahan mesin cuci, terus sewa sekali dengan team cce.




Ada yang tak mampu nak cuci sendiri kan? Serahkan saja pada kami untuk tidak memenatkan.  .
Bermakna, CCE beri anda dua pilihan. Samada mahu cuci sendiri atau kami yang akan cucikan.  .
Cuci sendiri memang lebih jimat. Lebih puashati kerana sentuhan cucian tangan sendiri. Tapiiiii, jika anda sudah kekurangan masa atau kurang tenaga kerja, kami sedia bila bila masa memberi khidmat. .

Bezanya, caj perkhidmatan akan naik bertambah. Namun, ia tetap masih berbaloi dengan harga sewaan ini. .
Penghantaran pula akan dikenakan mengikut lokasi. Kami membuka sewaan mesin cuci karpet ini di kawasan sekitar Lembah Klang.  .
Sewa selama 24jam anda boleh cuci sepuas hati atau kongsi kongsi. .
Atau. Sewa sekali dengan team CCE, kami datang cuci cuci. Okey okey ?
Untuk booking…