Skip to main content

TENGOK VIDEO SAYA BUAT KHAT !

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Hai. Ikutkan saya nak live harini di Facebook. Memandangkan internet connection tak berapa cantik, maka saya pilih untuk rakam video saja.
.

Boleh jugalah. Semalam saya sudah janji pada sesiapa yang komen nama di bawah status FB saya itu, akan saya tuliskan nama dalam jawi.
.

Ada seratus lebih nama . Hehehe. 
Saya akan tulis satu satu. Sehingga nama terakhir. 
.

Sebenarnya, ini cara supaya saya dapat berlatih tangan setelah lama tinggalkan latihan. 
.

Mengajar tu lain cerita. Latihan untuk pemantapan skill sendiri agak lama saya tak lakukan. Ye lah. Semenjak Elham lahir. Elham ni jenis boboy yang susah sangat sangat sangat nak berenggang.
.

Oh nooo. Saya terpaksa hantar dia ke sekolah jika mahukan latihan yang konsisten. Sebab ini dah memang kerja saya. Tukang tulis. Guru tulis.
.

Sebelum saya buat rakaman nama nama sahabat di facebook tersebut, saya terlebih dahulu merakam video tulisan beberapa jenis tulisan khat. 

Seperti di bawah ini.

Yang ini jenis khat Diwani Jali. Saiz matapen yang saya gunakan 4mm. Dakwat yang saya gunakan pula jenama Aero Color Professional Schmincke . Saya beli daripada sahabat seperjuangan Hero Bookmark Abam Maimun

Beliau ini datangnya dari Acheh. Menetap di Malaysia sudah lama. Boleh klik profile FB beliau itu. 

Untuk yang seterusnya nanti, saya mahu buat khat Riq'ah pula. Kemudian saya akan gabungkan kesemua video itu menjadi satu video yang menarik. Hmm nak tengok, saya update disini . 

Okey, saya nak buat kerja dulu. Nanti saya tunjuk lain pula okey. Senyum selalu.

Comments

Popular posts from this blog

PERKHIDMATAN SEWA MESIN CUCI CAR SEAT

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi




Bagi anda yang ingin mendapatkan perkhidmatan sewa mesin cuci karpet boleh menghubungi kami di 019-399 6060 Encik Ikhwan. .
Kami menawarkan sewaan dengan harga berpatutan. Hanya RM110 sehari (tidak termasuk caj pengangkutan), anda sudah jimat wang. Bukan sahaja mencuci karpet sekaligus boleh mencuci car seat, sofa atau tilam. Mesin yang kami gunakan adalah dari jenama KARCHER yang berkualiti untuk cucian berat.  .
Macamana nak sewa ?
Mudah saja. Hubungi nombor tertera (Encik Ikhwan) untuk berbincang tentang tarikh dan hari sewaan, caj penghantaran , lokasi dan cara penggunaan. Team kami akan menghantar ke lokasi yang anda berikan mengikut perjanjian.  .
Sewaan mesin cuci ini adalah selama 24 jam. Dalam tempoh itu, anda bole mencuci seberapa mampu anda samada car seat, karpet , sofa atau tilam. Banyak testimoni kami antaranya ibu pejabat polis , sekolah sekolah rendah dan menengah , juga individu yang berminat mencuci sendiri. .
Kenapa cuci sen…

KISAH BAGAIMANA CARA MENDAPAT KETENANGAN HATI

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Siapa tidak mahu hidup dalam aman dan tenteram. Hakikat sebenar di dalam kehidupan seorang hamba sudah fitrahnya cintakan sesuatu yang damai. Jika melihat orang jahat sekalipun, mereka juga mahu aman, damai , tidak mahu diganggu. Mereka mahu tenang dengan perbuatan mereka. Sedangkan perkerjaan mereka adalah sia-sia dan tertolak untuk menerima kedamaian hati.

Mereka juga sebenarnya mahu ketenangan. Apalagi kita yang sedar kita ini hanya hamba. 

Banyak orang pada hari ini luarnya nampak bahagia namun dalam hati menyimpan duka. Saya pernah mendengar orang berkata, kebahagiaan dalam hidup bukan diukur dengan sebanyak mana harta yang kita ada. Tetapi, setinggi mana tahap takwa kita dengan Allah. 

Kebahagiaan hakiki itu anugerah Allah bagi hambaNya yang bersyukur. Namun, bagaimana kita mahu praktikkan kedamaian agar sentiasa menyelimuti warna-warna harian kita. Saya bukanlah yang pandai dalam hal hukum hakam dan tafsiran ayat, namun saya amat tertar…

BENGKEL ASAS SENI KHAT

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

PENGENALAN
Seni khat merupakan salah satu warisan tampak Islam. Di Malaysia ia menjadi identiti melayu khususnya dalam penulisan Jawi. Ia merupakan seni yang begitu unik. Minat masyarakat terhadap seni khat semakin berkembang masa ini. Keterlibatan anak muda mula bercambah dan diharapnya berterusan.
Bengkel asas seni khat ini diwujudkan untuk membangkitkan semangat mencintai tulisan jawi. Menghalusi seni tulisan jawi atau penulisan Al-Quran. Agar budaya penulisan jawi dan Al-Quran ini kekal dari zaman ke zaman untuk generasi akan datang.
OBJEKTIF 1. Untuk memberi pendedahan teknik yang betul tentang kaedah penulisan khat. 2. Menguasai kemahiran seni penulisan khat. 3. Dapat mendalami jenis jenis tulisan khat.
MODUL KURSUS 1. Sejarah kesenian khat 2. Menulis huruf tunggal 3. manulis huruf bersambung 4. Menulis petikan ayat Quran dan hadith
PENYAMPAIAN Kursus ini dijalankan secara teori dan praktikal. Setiap peserta akan diberikan peralatan dan …