Skip to main content

TENGOK VIDEO SAYA BUAT KHAT !

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Hai. Ikutkan saya nak live harini di Facebook. Memandangkan internet connection tak berapa cantik, maka saya pilih untuk rakam video saja.
.

Boleh jugalah. Semalam saya sudah janji pada sesiapa yang komen nama di bawah status FB saya itu, akan saya tuliskan nama dalam jawi.
.

Ada seratus lebih nama . Hehehe. 
Saya akan tulis satu satu. Sehingga nama terakhir. 
.

Sebenarnya, ini cara supaya saya dapat berlatih tangan setelah lama tinggalkan latihan. 
.

Mengajar tu lain cerita. Latihan untuk pemantapan skill sendiri agak lama saya tak lakukan. Ye lah. Semenjak Elham lahir. Elham ni jenis boboy yang susah sangat sangat sangat nak berenggang.
.

Oh nooo. Saya terpaksa hantar dia ke sekolah jika mahukan latihan yang konsisten. Sebab ini dah memang kerja saya. Tukang tulis. Guru tulis.
.

Sebelum saya buat rakaman nama nama sahabat di facebook tersebut, saya terlebih dahulu merakam video tulisan beberapa jenis tulisan khat. 

Seperti di bawah ini.

Yang ini jenis khat Diwani Jali. Saiz matapen yang saya gunakan 4mm. Dakwat yang saya gunakan pula jenama Aero Color Professional Schmincke . Saya beli daripada sahabat seperjuangan Hero Bookmark Abam Maimun

Beliau ini datangnya dari Acheh. Menetap di Malaysia sudah lama. Boleh klik profile FB beliau itu. 

Untuk yang seterusnya nanti, saya mahu buat khat Riq'ah pula. Kemudian saya akan gabungkan kesemua video itu menjadi satu video yang menarik. Hmm nak tengok, saya update disini . 

Okey, saya nak buat kerja dulu. Nanti saya tunjuk lain pula okey. Senyum selalu.

Comments

Popular posts from this blog

BENGKEL ASAS SENI KHAT

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

PENGENALAN
Seni khat merupakan salah satu warisan tampak Islam. Di Malaysia ia menjadi identiti melayu khususnya dalam penulisan Jawi. Ia merupakan seni yang begitu unik. Minat masyarakat terhadap seni khat semakin berkembang masa ini. Keterlibatan anak muda mula bercambah dan diharapnya berterusan.
Bengkel asas seni khat ini diwujudkan untuk membangkitkan semangat mencintai tulisan jawi. Menghalusi seni tulisan jawi atau penulisan Al-Quran. Agar budaya penulisan jawi dan Al-Quran ini kekal dari zaman ke zaman untuk generasi akan datang.
OBJEKTIF 1. Untuk memberi pendedahan teknik yang betul tentang kaedah penulisan khat. 2. Menguasai kemahiran seni penulisan khat. 3. Dapat mendalami jenis jenis tulisan khat.
MODUL KURSUS 1. Sejarah kesenian khat 2. Menulis huruf tunggal 3. manulis huruf bersambung 4. Menulis petikan ayat Quran dan hadith
PENYAMPAIAN Kursus ini dijalankan secara teori dan praktikal. Setiap peserta akan diberikan peralatan dan …

KISAH BAGAIMANA CARA MENDAPAT KETENANGAN HATI

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Siapa tidak mahu hidup dalam aman dan tenteram. Hakikat sebenar di dalam kehidupan seorang hamba sudah fitrahnya cintakan sesuatu yang damai. Jika melihat orang jahat sekalipun, mereka juga mahu aman, damai , tidak mahu diganggu. Mereka mahu tenang dengan perbuatan mereka. Sedangkan perkerjaan mereka adalah sia-sia dan tertolak untuk menerima kedamaian hati.

Mereka juga sebenarnya mahu ketenangan. Apalagi kita yang sedar kita ini hanya hamba. 

Banyak orang pada hari ini luarnya nampak bahagia namun dalam hati menyimpan duka. Saya pernah mendengar orang berkata, kebahagiaan dalam hidup bukan diukur dengan sebanyak mana harta yang kita ada. Tetapi, setinggi mana tahap takwa kita dengan Allah. 

Kebahagiaan hakiki itu anugerah Allah bagi hambaNya yang bersyukur. Namun, bagaimana kita mahu praktikkan kedamaian agar sentiasa menyelimuti warna-warna harian kita. Saya bukanlah yang pandai dalam hal hukum hakam dan tafsiran ayat, namun saya amat tertar…

SEWA MESIN CUCI KARPET

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Sepanjang minggu ini klien kami adalah dari geng geng ofis yang nak cuci karpet ofis. Yang kami lihat, jika mereka menelefon untuk tempahan mesin cuci, terus sewa sekali dengan team cce.




Ada yang tak mampu nak cuci sendiri kan? Serahkan saja pada kami untuk tidak memenatkan.  .
Bermakna, CCE beri anda dua pilihan. Samada mahu cuci sendiri atau kami yang akan cucikan.  .
Cuci sendiri memang lebih jimat. Lebih puashati kerana sentuhan cucian tangan sendiri. Tapiiiii, jika anda sudah kekurangan masa atau kurang tenaga kerja, kami sedia bila bila masa memberi khidmat. .

Bezanya, caj perkhidmatan akan naik bertambah. Namun, ia tetap masih berbaloi dengan harga sewaan ini. .
Penghantaran pula akan dikenakan mengikut lokasi. Kami membuka sewaan mesin cuci karpet ini di kawasan sekitar Lembah Klang.  .
Sewa selama 24jam anda boleh cuci sepuas hati atau kongsi kongsi. .
Atau. Sewa sekali dengan team CCE, kami datang cuci cuci. Okey okey ?
Untuk booking…