Skip to main content

MENGAPA ALLAH UJI HIDUP AKU BEGINI ?

Teks : Dhuha Rashidi


Bukanlah namanya dunia jika kita berasa aman tenteram. Bukanlah namanya dunia jika kita tidak pernah diusik.

Dunia Allah dah jadikan satu persinggahan kita untuk lalui segala macam hal. Hal nya yang dari sebesar besar gunung terhampar sehingga sekecil kecil habuk berterbangan samar. 

Ini yang kita perlu fahami tentang hakikat hidup kita. Sementara kita ada sedetik masa ini. Ia tidak begitu lama untuk kita mengakhiri dunia . Lebih menyeramkan, tatikh saat nya tidak tertulis pada pengetahuan memori kita. 

Hanya tertulis dalam catitan Tuhan. Dia sajalah yang tahu.

Jika kita tanyakan mengapa kita diuji sebegitu hebat dan dahsyat bermakna kita masih tidak fahami putaran roda kehidupan.

Sahabat,

Inilah dunia yang sedang kau suka dan damba.

Inilah dunia yang sedang kau cinta kasih segala isinya. 

Inilah dunia yang sedang kau terpesona dengan keindahan palsunya.

Disinilah tempat kau dapat mencari redho Tuhan dalam kekalutan dan kekusutan bermacam permasalahannya.

Walau dunia ini nampaknya begitu kejam dimata orang yang teraniaya, tetapi Allah sudah tetapkan penawar bagi segala ribut pemikiran. 

Kata tuhan. " wahai jiwa yang tenang, kembalilah kepadaKu"

Dunia ini tempat kita diduga iman kita.

Ia sebuah perjalanan menuju simpang antara dua. Kiri atau kanan kah kita mahu tuju?

Syurga itu bukan untuk orang yang berterusan suka ria lupa diri didunia. Ia adalah tempah mahal untuk didiami hamba hamba yang diuji. 

Kerana itulah Allah sediakan ujian dan dugaan bertujuan untuk kehidupan yang kekal disana nanti.

Comments

Popular posts from this blog

10 CADANGAN HADIAH PENGANTIN

Teks : Dhuha Rashidi

Ahhaaaa, dah pening ya nak beri apa pada pasangan pengantin. Dapat pula pasangan pengantin tu nanti sahabat baik kita, sepupu kita, adik beradik kita, orang yang kita hargai sangat. .
Kita nak beri mereka sesuatu yang istimewa. Tapi, kita sendiri pun buntu. .
Tidak mengapa. Saya tolong berikan idea. Mana tahu awak rasa berkenan salah satu kan?
IDEA HADIAH YANG RARE
1. SET PINGGAN MANGKUK.
Ini dirasakan ramai orang telah buat. Ia mudah dan murah. Senang nak bungkus kerana sudah berkotak. Boleh juga ditukar kepada set gelas dan sebagainya.
2. DAPUR GAS
Sebenarnya , untuk pasangan pengantin baru, keperluan gas adalah satu perkara yang mustahak. Untuk membeli gas baru memerlukan kos. Kita bokeh bantu pasangan baru nikah dengan hadiahkan mereka gas dan dapur.
3. BARANG ELEKTRIK
Ini juga hadiah yang sudah biasa di beri kepada pasabgan pengantin. Contoh barangan elektrik adalah seperti blander, iron, kettle , pembakar roti dan sebagainya yang berguna untuk keperluan hari…

HADIAH PENGANTIN BAWAH RM50

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Minggu ini saya ligat menyiapkan tempahan untuk hadiah hari perkahwinan bulan Mac ini.
.

Musim cuti sekolah tiba lagi. Jadi padatlah jadual jemputan kenduri sepanjang minggu kan?
.

Saya berpeluang memeriahkan majlis perkahwinan dengan hadiah yang sangat mesra ekonomi ini. Hadiah perkahwinan bawah RM50.
.

Inilah contoh tulisan khat yang akan di framekan esok. Adik ni tempah saiz A4 dengan harga RM49 .

Unik kan?TIPS AJAR ANAK JAWI

Teks:  Dhuha RashidiTerima kasih atas respon minat kalian berkaitan #tip ajar anak jawi.Demi melihat tulisan jawi terus hidup, ini adalah usaha kecil saya berkongsi secebis ilmu jawi yang tidak seberapa banyak ini. Mahir membaca dan menulis jawi ini eloknya dimulakan dari awal usia. Saya kongsikan sedikit tip asas bagaimana nak ajar anak pandai membaca dan menulis jawi.1. Sebelum anak pandai membaca mereka tentunya perlu mengenal beza huruf arab dan huruf jawi. Juga perlu diperkenalkan huruf jawi aturan za'aba. ( ini saya akan kongsikan pada posting lain)2. Memperkenalkan huruf-huruf gubalan Melayu. Kedudukan titik, bentuk huruf dan susunannya agar tidak tersalah.3. Memperkenalkan kelompok huruf jawi. Ada huruf bersambung dan tidak boleh disambungkan. Huruf berumah. Kedudukan titik huruf , tanda baca dan penomboran.4. memperkenalkan bunyi suku kata terbuka menggunakan carta suku kata jawi. Tentunya ini perlukan latihan yang kerap dan kreatif.5. Latihan menulis mengikut cara yang s…