Skip to main content

CERPEN DHUHA : LEESA PART 1

Teks : Dhuha Rashidi

Pernah satu hari itu aku menulis sesuatu di facebook. Tentang kasih sayang ibu bapa dan anak.

Selang beberapa jam , tanpa disangka satu private message masuk. 'Ting' !

Oh, Leesa. Kata hati ku. Isi mulanya sudah cukup membuat aku mahu tahu kenapa dia menunjukkan semula status yang ku tulis beberapa jam tadi.

" Kak, kalau orang lain ada mak yang baik, tapi kenapa saya tak pernah rasa semua kebaikan emak, kalau kak kata, setiap mak sayangkan anak, kenapa saya tak pernah dapat kasih sayang tu," Leesa menyoal.

Tiba tiba sahaja dia tersentap dengan ayat aku yang disimpulkan maksudnya andai kita memberi kasih, pasti kita menerima sayang. Kalau kita memberi benci, benci jugalah yang mengerumuni.

Kehidupan kita ini kadangkala mudah. Busuk kita beri busuk kita dapat. Harum kita hulur pada orang harum juga orang hulur pada kita.

" Mak yang tak sayang saya kak, mak yang buang saya, kenapa ," soalnya bertubi tubi.

" Baik, akak nak tanya satu perkara,"
"Ya apa dia kak," jawabnya.
"Masih simpan dendam pada mak," soalan ini ditanya kerana aku lihat Leesa benar benar sakit hati. Status aku tadi ternyata buat dia kembali teringat ibunya yang sekian lama tidak berjumpa.

" Dulu, jujurnya saya benci mak, saya benci," luah Leesa lagi. Aku biarkan saja. Biarkan hatinya 'bebas' lega.

Leesa sambung ," dia sumpah saya ni anak babi, kak, dia sumpah saya begitu, sanggup dia kak," Aku yang dari tadi berdiri membaca mesej mesejnya terduduk. Allah. Kenapa begitu tergamak seorang ibu mencalari perasaan anaknya begini. Ligat saja aku terbayangkan bagaimana lah rupa wajah ibu Leesa.

Leesa masih tidak lega. Sakit di hati Leesa masih ada luka.

" Saya geram kak, saya kata pada dia, kalau kau kata aku anak babi, kaulah ibu yang babi sebab kau yang lahirkan aku," aku membaca berulang ulang kali. Benarkah ini. Astaghfirullahaladzim. Sedar sedar airmata bergenang di kelopak. Hati aku sebak. Allah Allah.

" waktu itu saya tak mendalami agama kak, saya tahu balas dengan makian saja, saya tak peduli,"

Aku tunduk seketika. Mataku sudah tertakung air. Allah hantar Leesa untuk aku belajar sesuatu. Lekas lekas aku mahu bersendiri. Selesai wudhuk aku bersila. Pintu rapat terkunci.

" Leesa, sekejap lagi akak respon semula ya," aku mohon undur diri. Leesa menanti jawapan jawapan ku.

#LeesaMahuTahuSesuatu

Comments

Popular posts from this blog

10 CADANGAN HADIAH PENGANTIN

Teks : Dhuha Rashidi

Ahhaaaa, dah pening ya nak beri apa pada pasangan pengantin. Dapat pula pasangan pengantin tu nanti sahabat baik kita, sepupu kita, adik beradik kita, orang yang kita hargai sangat. .
Kita nak beri mereka sesuatu yang istimewa. Tapi, kita sendiri pun buntu. .
Tidak mengapa. Saya tolong berikan idea. Mana tahu awak rasa berkenan salah satu kan?
IDEA HADIAH YANG RARE
1. SET PINGGAN MANGKUK.
Ini dirasakan ramai orang telah buat. Ia mudah dan murah. Senang nak bungkus kerana sudah berkotak. Boleh juga ditukar kepada set gelas dan sebagainya.
2. DAPUR GAS
Sebenarnya , untuk pasangan pengantin baru, keperluan gas adalah satu perkara yang mustahak. Untuk membeli gas baru memerlukan kos. Kita bokeh bantu pasangan baru nikah dengan hadiahkan mereka gas dan dapur.
3. BARANG ELEKTRIK
Ini juga hadiah yang sudah biasa di beri kepada pasabgan pengantin. Contoh barangan elektrik adalah seperti blander, iron, kettle , pembakar roti dan sebagainya yang berguna untuk keperluan hari…

HADIAH PENGANTIN BAWAH RM50

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Minggu ini saya ligat menyiapkan tempahan untuk hadiah hari perkahwinan bulan Mac ini.
.

Musim cuti sekolah tiba lagi. Jadi padatlah jadual jemputan kenduri sepanjang minggu kan?
.

Saya berpeluang memeriahkan majlis perkahwinan dengan hadiah yang sangat mesra ekonomi ini. Hadiah perkahwinan bawah RM50.
.

Inilah contoh tulisan khat yang akan di framekan esok. Adik ni tempah saiz A4 dengan harga RM49 .

Unik kan?TIPS AJAR ANAK JAWI

Teks:  Dhuha RashidiTerima kasih atas respon minat kalian berkaitan #tip ajar anak jawi.Demi melihat tulisan jawi terus hidup, ini adalah usaha kecil saya berkongsi secebis ilmu jawi yang tidak seberapa banyak ini. Mahir membaca dan menulis jawi ini eloknya dimulakan dari awal usia. Saya kongsikan sedikit tip asas bagaimana nak ajar anak pandai membaca dan menulis jawi.1. Sebelum anak pandai membaca mereka tentunya perlu mengenal beza huruf arab dan huruf jawi. Juga perlu diperkenalkan huruf jawi aturan za'aba. ( ini saya akan kongsikan pada posting lain)2. Memperkenalkan huruf-huruf gubalan Melayu. Kedudukan titik, bentuk huruf dan susunannya agar tidak tersalah.3. Memperkenalkan kelompok huruf jawi. Ada huruf bersambung dan tidak boleh disambungkan. Huruf berumah. Kedudukan titik huruf , tanda baca dan penomboran.4. memperkenalkan bunyi suku kata terbuka menggunakan carta suku kata jawi. Tentunya ini perlukan latihan yang kerap dan kreatif.5. Latihan menulis mengikut cara yang s…